Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan.


Μία νέα έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph αποκάλυψε ότι οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν πέρσι (7 Μαρτίου) μία επιστολή που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό κύρους Lancet, μέσω της οποίας χαρακτήριζαν ως συνομωσιολόγους εκείνους που υποστηρίζουν την εργαστηριακή προέλευση του κορωνοϊού, είχαν σχέσεις με Κινέζους ερευνητές, είτε ως συνάδελφοι είτε ως χορηγοί.

Από τους Γιάννη Βαγγελάτο-Βασίλη Μπόνιο

Ανάμεσα στις μελέτες που χρησιμοποίησε ο Daszak για να συγκαλύψει την εργαστηριακή προέλευση του ιού και ένα πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν και η διαβόητη μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με ημερομηνία Ιανουάριος 2020 με την οποία ο Οφφισικιάλιος διαπίστωνε τη φυσική προέλευση της πανδημίας.


(Περισσότερο sex στο τέλος του κειμένου)

Όλη η συζήτηση σχετικά με το αν η Covid-19 είχε ανθρωπογενή προέλευση ή αν διέρρευσε από το εργαστήριο στη Wuhan, τη μεγάλη κινεζική πόλη που ήταν το σημείο μηδέν του ιού, ουσιαστικά είχε παυθεί έπειτα από τη συγκεκριμένη επιστολή.


Ωστόσο, η έρευνα της Daily Telegraph, σχετικά με τους υπογράφοντες, διαπίστωσε ότι οι 26 είχαν κάποια σχέση με το Ινστιτούτο ιολογίας, όπου υπάρχει ο ισχυρισμός ότι από εκεί διέρρευσε ο κορωνοϊός, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία τους.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι Dr. Peter Daszak, ο Βρετανός πρόεδρος της EcoHealth Alliance, η οργάνωση του οποίου υπήρξε χορηγός αμφιλεγόμενης έρευνας στο Ινστιτούτο και ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Jeremy Farrar. Μόνο ένας, ο Δρ. Ronald Corley, ειδικός μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, βρέθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με χρηματοδότες ή ερευνητές του συγκεκριμένου ινστιτούτο.

Το MailOnline παραθέτει κάποια από τα στοιχεία της έρευνας της Telegraph:

Dr. Peter Daszak και Shi Zhengli

Δρ Peter Daszak
Ζωολόγος, EcoHealth Alliance, Νέα Υόρκη

Ο ενορχηστρωτής της επιστολής του Lancet, ο Βρετανός ζωολόγος Peter Daszak, διαπιστώθηκε ότι είχε σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ήταν πρόεδρος της EcoHealth με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία χρηματοδότησε έρευνες στο Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan. Ωστόσο, αυτή η ιδιότητα δεν δηλώθηκε εξ αρχής, τη στιγμή που συντάχτηκε η επιστολή και έτσι το Lancet αναγκάστηκε αργότερα να δημοσιεύσει ένα πρόσθετο κομμάτι, αναγνωρίζοντας τη σχέση του Daszak με την EcoHealth Alliance.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του νόμου των ΗΠΑ σχετικά με την Ελευθερία της Πληροφορίας, ο Daszak φέρεται να αποκάλυψε στις 8 Φεβρουαρίου ότι συνέταξε την επιστολή όταν του ζητήθηκε από τους «συνεργάτες» στην Κίνα ως «απόδειξη υποστήριξης».

Εξαιτίας του σκανδάλου, ανεστάλη η συμμετοχή του Δρ. Daszak στην επιτροπή του περιοδικού που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και η οποία εξετάζει την προέλευση της πανδημίας. Ωστόσο, η Telegraph ισχυρίζεται ότι άλλοι πέντε υπογράφοντες εργάστηκαν επίσης για τον ίδιο οργανισμό, χωρίς να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Δύο τέτοιοι είναι ο Dr. William Karesh, ειδικός μολυσματικών ασθενειών και ο καθηγητής Hume Field, ειδικός κτηνιατρικών επιστημών.

Το απόσπασμα που προστέθηκε στην αρχική επιστολή του Lancet

Dr. Jeremy Farrar

Dr. Jeremy Farrar
Ειδικός στην ιατρική των τροπικών περιοχών της Γης και σύμβουλος στην κυβερνητική ομάδα SAGE & The Wellcome Trust του Λονδίνου

Στην έρευνα της, η Telegraph διαπίστωσε επίσης ότι τρεις από τους υπογράφοντες της επιστολής του Lancet ήταν από το βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome Trust, το οποίο ασχολείται με την έρευνα για την υγεία. Ο υπογράφων, Sir Jeremy Farrar, μέλος του Sage του Ηνωμένου Βασιλείου και διευθυντής του ιδρύματος, έχει κάνει ιατρικές δημοσιεύσεις στο παρελθόν σε συνεργασία με τον George Gao, επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «παλιό φίλο».

Ο Dr. Gao, που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πρώην βοηθός έρευνας στο Wellcome Trust. Ο Daszak ισχυρίστηκε ότι ο Dr. Gao υποστήριξε την υποψηφιότητά του στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Κινέζος επιστήμονας έχει επίσης διασυνδέσεις με την Shi Zhengli, τη γνωστή ως «batwoman» λόγω της έρευνας της για τους κορωνοϊούς νυχτερίδων στη Wuhan. Η ομάδα της ανακάλυψε έναν ιό το 2013, ο οποίος είναι ο πιο κοντινός που έχει βρεθεί ποτέ με τον Sars-Cov-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19.

Δύο άλλοι υπογράφοντες της επιστολής του Lancet, η Dr. Josie Golding και ο καθηγητής Mike Turner είναι γνωστό ότι έχουν τρέχουσες ή προηγούμενες σχέσεις με το ίδρυμα Wellcome Trust. Ο Dr. Golding είναι ο επικεφαλής του Trust’s Epidemics, ενώ ο καθηγητής Turner είναι εμπειρογνώμονας Παρασιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και παλαιότερα είχε συνεργαστεί με το βρετανικό ίδρυμα.

Μιλώντας στην MailOnline τον Ιούνιο σχετικά με τη θεωρία της εργαστηριακής διαρροής, ο Δρ. Farrar είχε αναφέρει ότι «η προέλευση του Sars -Cov -2 δεν είναι ακόμη σίγουρη και είναι πιθανό να μη βρεθεί ποτέ. Η φύση όμως είναι μια πανίσχυρη δύναμη και, κατά τη γνώμη μου, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους και στη συνέχεια εξελίχθηκε μέσω των ανθρώπων. Τα πιο αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα το δείχνουν αυτό. Πιθανότατα πέρασε από το φράγμα των ειδών για να μολύνει και στη συνέχεια προσαρμόστηκε στους ανθρώπους, κάποια στιγμή το 2019. Αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανότητες που δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς και η διατήρηση ανοιχτής σκέψης είναι κρίσιμη. Ωστόσο, δεν υπάρχει χώρος για ατεκμηρίωτες φήμες ή θεωρίες συνωμοσίας που συχνά τροφοδοτούνται για πολιτικούς σκοπούς» είχε δηλώσει ο ίδιος.

Καθηγήτρια Linda Saif
Ειδική μικροβιολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο

Η ειδικός στη μικροβιολογία, καθηγήτρια Linda Saif, μια άλλη υπογράφουσα της επιστολής στο Lancet, είχε μιλήσει κατά τη διάρκεια ενός εργαστηριακού workshop της Wuhan τον Μάιο του 2017, μαζί με τους Dr. Shi και Dr. Gao, με αντικείμενο τους κορωνοϊούς των ζώων. Το workshop διοργανώθηκε εν μέρει από το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan και εκτός των άλλων συζητήθηκε και το επίπεδο ασφάλειας στα κινεζικά εργαστήρια.

Global Virome Project

Δύο ακόμη υπογράφοντες στην επιστολή Lancet είναι στην ηγετική ομάδα του Global Virome Project, μίας ομάδας οργανισμών των οποίων ο στόχος είναι να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν το 99% ή περισσοτέρων πιθανών ζωονόσων ιογενών απειλών. Ο Daszak είνα ταμίας του Global Virome Project, ο Δρ. Gao βοήθησε στο να ξεκινήσει, ενώ η EcoHealth Alliance είναι ένας από τους εταίρους. Το Global Virome Project ανέλαβε το έργο Predict, το οποίο ανακάλυψε περισσότερους από 1.000 μοναδικούς ιούς σε ζώα και ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με την The Telegraph, το έργο Predict βρέθηκε επίσης ότι χρηματοδοτούσε μία μερικώς αμφιλεγόμενη εργασία (Gain Of Function) από ερευνητές της Wuhan για τους κορωνoϊούς νυχτερίδων, οι οποίοι τροποποιήθηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να μολύνουν ανθρώπους. Τα κεφάλαια για την έρευνα δόθηκαν από τη EcoHealth Alliance.

Καθηγητής John Mackenzie
Ειδικός μολυσματικών ασθενειών στις τροπικές περιοχές, Curtin University, Perth, Australia

Ο καθηγητής John Mackenzie, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ της Αυστραλίας, ήταν ένας άλλος από τους υπογράφοντες. Η έρευνα της εφημερίδας διαπίστωσε ότι ο ίδιος δεν αποκάλυψε ότι εξακολουθούσε να είναι μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων στο ινστιτούτο της Wuhan όταν έβαλε το όνομα του στη επιστολή του Lancet.

Καθηγητής Kanta Subbarao
Ειδικός ιολογίας, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Αυστραλία

Ο καθηγητής Kanta Subbarao, ένας άλλος υπογράφων από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, μίλησε σε ένα συνέδριο για τις αναδυόμενες ασθένειες στη Wuhan το 2016, το οποίο διοργανώθηκε εν μέρει από το Ινστιτούτο ιολογίας της πόλης. Ο καθηγητής ήταν ακόμη επικεφαλής του τμήματος των αναδυόμενων αναπνευστικών ιών του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAD). Πέντε ακόμη από τους υπογράφοντες της επιστολής βρέθηκαν όλοι από την έρευνα ότι έχουν δημοσιεύσει άρθρα σε συνεργασία με τον καθηγητή Ralph Baric.

Καθηγητής Ralph Baric

Καθηγητής Ralph Baric

Ενώ ο καθηγητής Ralph Baric παραλείφθηκε από τη λίστα των υπογραφόντων, συνεργαζόταν με την Shi Zhengli και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, ερευνώντας γενετικά χειραγωγημένους κορωνοϊούς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους. Νωρίτερα φέτος, οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ο ιός ήταν πιθανώς γενετικά τροποποιημένος και αναφέρθηκαν σε μια συνέντευξη του Baric στην οποία ο καθηγής είχε ισχρυστεί ότι ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένας ιός «χωρίς να αφήσει ίχνη».

Ο Ralph Baric είχε πληθεί να προσθέσει το όνομά του στην επιστολή του Lancet από τον Daszak, όπως αποδεικνύεται μέσω των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους. Ο Daszak είχε γράψει ότι θα δημοσιεύσει την επιστολή με τέτοιο τρόπο που να μην «συνδέεται με τη συνεργασία μας, ώστε να προβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη φωνή».

Καθηγητής Peter Palese
Ειδικός μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Icahn, Νέα Υόρκη

Ορισμένοι από αυτούς που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet έχουν αλλάξει στάση από τότε που κάποιοι ξεκίνησαν να ζητούν πλήρη έρευνα για την προέλευση της Covid-19. Μιλώντας στην MailOnline τον Ιούνιο, ο καθηγητής Peter Palese είχε δηλώσει ότι «πιστεύω πως απαιτείται ενδελεχής έρευνα για την προέλευση του ιού Covid -19. Έχουν εμφανιστεί πολλές ανησυχητικές πληροφορίες μετά από την επιστολή Lancet που υπέγραψα, οπότε θέλω να δω απαντήσεις που να καλύπτουν όλες τις ερωτήσεις». Ερωτηθείς για το πώς προσεγγίστηκε αρχικά προκειμένου να υπογράψει και ποιες νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως συγκεκριμένα, ο καθηγητής Palese αρνήθηκε να σχολιάσει.

Καθηγητής Stanley Perlman
Ειδικός μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο της Αϊόβα

Ο υπογράφων καθηγητής Stanley Perlman, του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, δήλωσε στην The Telegraph ότι «είναι δύσκολο να εξαλειφθεί η πιθανότητα μίας πιθανής εργαστηριακής διαρροής ως μέρος της διαδικασίας, οπότε αυτό (το ενδεχόμενο) πρέπει ακόμη να εξεταστεί».

Καθηγητής Charles Calisher
Ειδικός μικροβιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Ο καθηγητής Charles Calisher υποβάθμισε τη σημασία της συγκεκριμένης επιστολής του Labcet στη Telegraph, δηλώνοντας ότι η πρόθεση πίσω από αυτήν δεν ήταν ποτέ να υποδηλώσει ότι η Covid-19 μπορεί να μην προέρχεται από τη φύση, αλλά περισσότερο ότι υπήρχε έλλειψη δεδομένων για να τεκμηριωθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός.

Καθηγητής Bernard Roizman
Ειδικός μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Ο καθηγητής Bernard Roizman δήλωσε στη Wall Street Journal το Μάιο ότι μετά από την υπογραφή της επιστολής, έχει πειστεί ότι ο θανατηφόρος ιός απελευθερώθηκε από «ατημέλητους» επιστήμονες.

Δρ. Ronald Corley
Ειδικός μικροβιολογίας, Ινστιτούτο NEIDL, Βοστώνη

Από τους 27 υπογράφοντες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet, η Telegraph ανέφερε ότι δεν κατάφερε να βρει κάποια σχέση με το ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan ενός μόνο, του Δρ. Ronald Corley από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Αντιδρώντας στα ευρήματα της έρευνας, ερευνητές της θεωρίας της εργαστηριακής διαρροής που μπλοκαρίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν θεωρητικοί συνωμοσίας, χαρακτήρισαν την Παρασκευή στην εφημερίδα την επιστολή Lancet ως «ακραίο κάλυμμα» της αληθινής ιστορίας. Ένας από αυτός, ο καθηγητής μοριακής βιλογίας Richard Ebright, από το Πανεπιστήμιο Rutgers, ήταν από εκείνους που πάλεψε προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια πίσω από την πανδημία της Covid. Ανέφερε στην Telegraph ότι μετά την προσθήκη του Ιουνίου που αποκάλυψε ότι ο Daszak είχε σχέσεις με το ινστιτούτο της Wuhan, οι άλλοι 27 υπογράφοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τις δικές τους σχέσεις με το εργαστήριο. «Είναι απίστευτο ότι μόνο ο Daszak το έκανε», είπε ο Ebright στην εφημερίδα.

«Δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις συμφερόντων για κανέναν από τους άλλους 26 υπογράφοντες της επιστολής, ούτε καν από εκείνους με προφανώς ουσιώδεις αδιέξοδες συγκρούσεις, όπως οι υπάλληλοι της EcoHealth και οι εργολάβοι του Predict» ανέφερε.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ