Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Χωρίς έγκριση του ΕΜΑ η τρίτη δόση στους άνω των 60

 


Μπορεί ο ΕΜΑ να μην έχει δώσει το «πράσινο φως», ωστόσο η Επιτροπή Εμβολιασμού δρομολογεί τη χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες 

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα.

Ποιες είναι οι ομάδες που εντάσσονται στη λίστα. •Δεν είναι υποχρεωτική η αναμνηστική δόση.

Τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της ασθένειας Covid-19 θα λάβουν ακόμη τρεις κατηγορίες πολιτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επισήμως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Πρόκειται για τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, όσους φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας και οι υγειονομικοί. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός.


Τόσο η Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA. Υποστήριξαν πάντως ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι χωρίς τη σχετική έγκριση έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.


Απαντώντας μάλιστα σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, υποστήριξε ότι κάθε χώρα χαράσσει τη δική της γραμμή ακολουθώντας και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, εξήγησε πως «αλλά είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή στη Δανία κι άλλα στην Ελλάδα».



Μάλιστα, πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να είναι πιο έγκαιρη η απόφαση του ΕΜΑ», επισημαίνοντας πως τώρα στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό και να προλάβουμε ενδεχομένως πιο άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από εννέα μήνες εμβολιαστικής εκστρατείας, και τον εμβολιασμό περίπου 6,5 εκατ. ατόμων, διαπιστώθηκε ότι έπειτα από 6-8 μήνες, τα αντισώματα, που θεωρούνται δείκτης ανοσιακής απάντησης, μειώνονται. Επίσης, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους δεν έχουν επαρκή προστασία.


Για να στηρίξει τα επιχειρήματά της υπέρ της χορήγησης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, επικαλέστηκε στοιχεία από το Ισραήλ, όπου φαίνεται ότι η χορήγηση της 3ης δόσης δείχνει να είναι αποτελεσματική καθώς τα μισά άτομα που έλαβαν την 3η δόση υπερδιπλασίασαν τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν.


Όπως επισήμανε, για την απόφαση χορήγησης τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ελήφθησαν υπ' όψιν τα εξής κριτήρια:


Όσοι δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, δηλαδή μεταμοσχευμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, που δεν ανέπτυξαν αντισώματα. Γι' αυτούς είναι πολύ σημαντική η τρίτη δόση, καθώς θα ενισχύσει την ανοσία τους έναντι του ιού.

Η μεγάλη ηλικία ή άλλες καταστάσεις υγείας. Όπως τόνισε, η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, άρα παίρνουν σειρά τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Τον αυξημένο κίνδυνο για αυτές τις ομάδες, επισήμανε επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και σχετικές ανοσιακές μελέτες.

Άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί. Τόνισε ότι οι υγειονομικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αντίδραση των εμβολίων στον ιό. Οι υγειονομικοί, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, μπορεί να μολυνθούν, να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί αλλά να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Γι' αυτό κρίνεται απαραίτητο να κάνουν κι αυτοί την τρίτη δόση.

Από την πλευρά του, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα πηγαίνουν σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ώστε να κάνουν «κατ' οίκον εμβολιασμούς».

Επισήμανε ότι η λίστα για την τρίτη δόση θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, βάσει των ατόμων που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους.


https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/311145_horis-egkrisi-toy-ema-i-triti-dosi-stoys-ano-ton-60