Μετά την εκτόξευση, ο πρώτος πύραυλος αναχαιτίζει το τουρκικό drone με τον θερμικό αισθητήρα του και παρακολουθεί την επερχόμενη κίνησή του. Και ακριβώς όταν ο πύραυλος αναμένεται να χτυπήσει το drone, αλλάζει πορεία, αφήνοντας το Bajraktar TB2 ανέπαφο. Μια παρόμοια κίνηση συνέβη με έναν άλλο πύραυλο.
Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξήγησαν γιατί οι δύο πύραυλοι δεν κατάφεραν να χτυπήσουν το τουρκικό drone, παρά την επιτυχή παρακολούθηση, αναφέρει η Ντνέβνι Αβάζ.
Σύμφωνα με αυτούς, ο λόγος είναι απλός, το Bajraktar TB2 διαθέτει ένα τέλειο σύστημα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
Όταν οι πύραυλοι πλησίασαν το drone στην καλύτερη δυνατή απόσταση, τα συστήματα προστασίας του ενεργοποιήθηκαν και κατάφεραν να «κάψουν» τον ηλεκτρονικό πίνακα καθοδήγησης. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο αισθητήρας θερμότητας δεν λειτουργεί πλέον και ο πύραυλος δεν βλέπει τον στόχο.
Το Bajraktar TB2 είναι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης εμβέλειας, ικανό για τηλεχειρισμό ή αυτόνομες πτήσεις.
Παράγεται από την τουρκική εταιρεία Bajkar, κυρίως για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Το drone παρακολουθείται και ελέγχεται από το πλήρωμα στο σταθμό ελέγχου εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων, μέσω του δορυφόρου Turksat.
Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, πρώην φοιτητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, είναι σε μεγάλο βαθμό ο δημιουργός για την ανάπτυξη των τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος