Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Αποκαλυπτικά σημάδια ιστορικής μνήμης:Άγνωστα κοιμητήρια Ρώσων και Σοβιετικών στρατιωτών στην Ελλάδα


Η κοινή σύνδεση της ιστορικής μνήμης Ελλάδας και Ρωσίας, αντικατοπτρίζεται σε 18 σημεία.
Πρόκειται για τα άγνωστα κοιμητήρια Ρώσων και Σοβιετικών στρατιωτών στην Ελλάδα.
Καθώς Ελλάδα και Ρωσία διανύουν το κοινό έτος Ιστορίας τους, μια από τις δραστηριότητες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα ήταν να παρουσιάσει μια κοινή ιστορική παράδοση άγνωστη σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.
Πρόκειται για τα 18 στρατιωτικά νεκροταφεία σε όλη την Ελλάδα όπου κείτονται Ρώσοι και Σοβιετικοί στρατιώτες που πολέμησαν στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και τον Κριμαϊκό πόλεμο και την ελληνική επανάσταση.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Θεσσαλονίκη, με πέντε σημεία στην επικράτειά της, ωστόσο το παλαιότερο ρωσικό ταφικό μνημείο βρίσκεται στη Σφακτηρία στην Πελοπόννησο από το 1827 οπότε και διεξήχθη και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου -στην οποία συμμετείχαν οι Ρώσοι- που συνέβαλε καθοριστικά στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Άλλα σημεία με ενδιαφέρον είναι στην Αττική (Πειραιάς, Φάληρο), στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά), στη Λήμνο, στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη) και στην Κεντρική Ελλάδα (Μπράλος, Καλοσκοπή, Καρούτες, Στυλίδα).


Όλα αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στο ειδικό δίγλωσσο λεύκωμα που εξέδωσε η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσιάστηκε στις 21/06 στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με περιορισμένο αριθμό ατόμων και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας COVID-19.
Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση υποδέχθηκαν ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ και ο Ακόλουθος Άμυνας Σ. Πριχότκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος παραδόθηκε στον Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020.
Το λεύκωμα ξεφύλλισε με συγκίνηση η Τσιάλα Καντάρια, η κόρη του Μελίτωνος Καντάρια, του στρατιώτη που ύψωσε την κόκκινη Σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ, η οποία, όπως τόνισε στο Sputnik, αναμένει του χρόνου να τιμήσει τους προγόνους της στην παρέλαση του Αθάνατου Τάγματος υψώνοντας με υπερηφάνεια τη Σημαία της Νίκης.

Η ρωσική νεκρόπολη του Πειραιά
Σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του ρωσικού νεκροταφείου του Πειραιά βρίσκονται 100 διατηρημένοι τάφοι.

Ο συγκεκριμένος αριθμός τάφων διατηρήθηκε έπειτα από παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα που πραγματοποίησε την αποκατάσταση των μνημείων.
Έως τη δεκαετία του 1970 εκεί βρίσκονταν συνολικά 1.000 Ρώσοι - Σοβιετικοί στρατιώτες, διπλωμάτες, κληρικοί.
Ωστόσο, στη συνέχεια οι επιτύμβιες στήλες και οι τάφοι καταστράφηκαν. Άθικτες παρέμειναν τρεις επιτύμβιες στήλες προξένων.