Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ένας ορατός πλέον πόλεμος και όχι αόρατος, όπως μας έχουν συνηθίσει, διαλύει την Μ. Ανατολή


Με τον τίτλο «Η Αραβική Άνοιξη Έγινε Χειμώνας», γράφει η Μαριάνα Μπελινκάγια στην «Kommersant» για την εξέγερση των λαών της Τυνησίας και του Λιβάνου ενάντια στη φτώχεια και την απουσία κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το άρθρο αναφέρει: Οι διαμαρτυρίες στο Λίβανο δεν σταμάτησαν επί μια εβδομάδα και ξέσπασαν στο πλαίσιο ενός άλλου κλεισίματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εν μέσω αυτών των διαμαρτυριών, περισσότεροι από 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Το περασμένο καλοκαίρι, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σημείωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη χώρα διπλασιάστηκε, το 2020, και ξεπέρασε το 55% του πληθυσμού της χώρας περίπου 6 εκατομμυρίων (επιπλέον της παρουσίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων στο Λίβανο).

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε «ακραία φτώχεια» έχει τριπλασιαστεί, από 8% σε 25%.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Λιβάνου μειώθηκε κατά 25% το 2020 και οι τιμές αυξήθηκαν κατά 144%, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του αλευριού και του ψωμιού.

Στο τέλος της εβδομάδας, οι αρχές της χώρας υπέγραψαν συμφωνία δανείου με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη διάθεση πόρων για το Εθνικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ενώ τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιμένουν να επαληθεύσουν την ικανότητα της λιβανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, οι Λιβανέζοι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τον συμβιβασμό που αναμενόταν για σχεδόν έξι μήνες.

Έτσι, οι απλοί άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε όλους.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι το κλίμα διαμαρτυρίας θα κλιμακωθεί και δεν θα είναι εύκολο να το ελέγξουν οι δυνάμεις ασφαλείας: Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Άουν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους υποκινητές που διεισδύουν στις τάξεις των ειρηνικών διαδηλωτών και πυροδότησαν ταραχές στην Τρίπολη, και να διερευνήσουν τις περιστάσεις των πράξεων σαμποτάζ και της καύσης των θεσμών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Φαχμί , δήλωσε ότι «οι πράξεις σαμποτάζ στην Τρίπολη σημαδεύτηκαν με προκλητικές πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την «Επανάσταση των Πεινασμένων».


Και στην Τυνησία


Όπως και στον Λίβανο, διαδηλώσεις ξέσπασαν στις φτωχότερες περιοχές της Τυνησίας.

Οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η χώρα, που αποτελεί παράδειγμα της νίκης της «Αραβικής Άνοιξης», δεν μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά βάρη, καθώς το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ξεπέρασε το 30%, και το όριο της φτώχειας το 20%.



Με το ξέσπασμα της επιδημίας, η κατάσταση επιδεινώθηκε, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας εισοδήματος από τον τουριστικό τομέα.

Και ενώ η χώρα υποφέρει γίνονται διαδοχικές αλλαγές στην κυβέρνηση, ζητώντας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναπτύξει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ray al Youm, Kommersant,

--

The Hellenic Information Team