Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Στην Αγγλία σύμφωνα με τον Υπ. Δικαιοσύνης η εργοδοσία θ΄αποφασίζει αν θα προσλάβει έναν ανεμβολίαστο εργαζόμενο.


Στην Αγγλία κάθε εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί θα απολύεται και δεν είναι πλέον εξουσιοδοτημένος να δουλέψει.Το ίδιο μέτρο τίθεται σε ισχύ σε Βατικανό και Ισραήλ σε κάποιους τομείς που ο Υπ. Υγείας δεν προσδιόρισε.

“No jab no Job”. Αυτό είναι το νέο slogan των Βρετανών εργοδοτών που έκτοτε επιβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι να είναι εμβολιασμένοι αλλιώς χάνουν τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση του Boris Johnson, που δεν θέλει να εκφραστεί επί ενός τόσου ευαίσθητου θέματος φαίνεται να επαφίεται στις διαθέσεις της εργοδοσίας υπογραμμίζοντας ότι αυτή έχει τον τελευταίο λόγο.

Η διαμάχη έχει ανάψει εδώ και 1 εβδομάδα στη Μ Βρετανία και διχάζει βαθιά την κοινωνία μεταξύ των υπέρ και των κατά για 1 μέτρο κατ΄εξαίρεση. Πριν 3 μέρες ο Υπ. Δικαιοσύνης Robert Buckland, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης επιμένοντας στο γεγονός ότι η τελική απόφαση βαραίνει τους εργοδότες. Έρμαιο στις διαθέσεις της εργοδοσίας οι υπάλληλοι κι εργαζόμενοι…

Ωστόσο, μετά από αρκετές ημέρες αναβλητικότητας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάνθηκε σε συνέντευξή του στο ITV που αναμεταδόθηκε από το PersonalToday.com.Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν έναν υπάλληλο σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν θέσει. Σε όλη τη χώρα οι εταιρείες που επιβάλουν αυτό το νέο κανόνα δεν κρύβονται πλέον. Μεταξύ αυτών είναι: Pimlico Plumbers, που το αφεντικό της Charlie Mullins λέει ότι συζήτησε τη νομιμότητα ενός τέτοιου μέτρου με τους δικηγόρους του. «Προφανώς μιλήσαμε με τους δικηγόρους και είναι πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το νέο κριτήριο στις συμβάσεις εργασίας στους υπαλλήλους που θα συνεργαστούν μαζί μας μόλις είναι διαθέσιμο το εμβόλιο», εξηγεί ο Mullins. Κρατάμε τις συμβάσεις για μια περίοδο δύο έως τρεις μήνες. Όταν οι άνθρωποι έρχονται ν’ αναζητήσουν σ΄εμάς δουλειά, εάν δεν ικανοποιούν αυτό το κριτήριο, τότε αυτή είναι η επιλογή τους, αλλά σίγουρα δεν θα προσληφθούν στο Pimlico Plumbers».

Η απόφαση επιβολής του εμβολίου στους εργαζομένους δεν αφήνει αδιάφορα τα συνδικάτα. Απαιτούν από την κυβέρνηση να απορρίψει αυτό το μέτρο. Έτσι, σε συνέντευξη από το TheTimes.co.uk, ο συνδικαλιστής Frances O’Grady, Γενικός Γραμματέας του Συνδικαλιστικού Συνεδρίου, θεωρεί το μέτρο «ταπεινωτικό» και «μεροληπτικό». Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο όταν τέθηκε σε ισχύ το μέτρο.


dimpenews.com