Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ελληνισμός και Ορθοδοξία στο 1821,


Ελληνισμός και Ορθοδοξία στο 1821 

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (+)

Νίκος Ζαχαριάδης έγραφε στον «Ριζοσπάστη», το δημοσιογραφικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, 

στις 9 Σεπτεμβρίου του 1945, τα πιο επαινετικά σχόλια για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και τους ιερωμένους της, «οι οποίοι στα Βαλκάνια και ιδίως στην Ελλάδα έδωσαν τα πάντα στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους και μπήκαν μπροστάρηδες στον αγώνα με το καρυοφίλι, τα δε μοναστήρια ήταν – και εδώ συμφωνούν όλοι οι ιστορικοί – πνευματικές στέγες, κέντρα ανεφοδιασμού, πηγές έμπνευσης και προμαχώνες ελευθερίας».

Αυτά τότε. Και τώρα; Τώρα προδοσία και απογοήτευση. Από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάρτιο του 2011 προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό δίαυλο ΣΚΑΪ η πιο κακόγουστη και ανιστόρητη, προκατειλημμένη και απαράδεκτη σειρά με γεγονότα και αφηγήσεις, αναλύσεις και κείμενα για το 1821, όπως δεν την είχαμε ξανακούσει ποτέ. Μια εκδοχή ορώμενη μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά ποιάς σκοπιμότητος (;) και ποιού προσανατολισμού (;). Γηρασμένοι συνταξιούχοι καθηγητές, ξεχασμένοι δημοσιογράφοι - συγγραφείς, ξένοι με μονοδιάστατες απόψεις, παρουσίασαν μια διαστρεβλωμένη ιστορική ανάλυση του 1821. Επιχειρήθηκε μια απαξίωση του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος, υποβάθμιση της προσφοράς της Εκκλησίας, απομείωση της τραγικότητος της πολύχρονης δουλείας στον ασιάτη, αποδόμηση της μέχρι τούδε καταγεγραμμένης ιστορικής μνήμης, αναμόχλευση ανθελληνικών θεωριών περασμένων ιστορικών της δύσης. Ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί σε καιρό κρίσης. Εκθεμελίωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης χάριν ξένων σκοπιμοτήτων, όποιος πληρώνει και παραγγέλνει.

Το κακό ξεκίνησε με τον τίτλο: «1821: η Γέννηση ενός Έθνους». Και μόνο αυτό φτάνει για να καταλάβει κάποιος ποιος είναι ο απώτερος σκοπός: Να παρουσιασθούν οι Έλληνες ως μη Έλληνες, χωρίς διαχρονική παρουσία στον τόπο και ανάλογη συνείδηση. Για να μη εγείρουν αξιώσεις σε τίποτε και να μη καμαρώνουν και επικαλούνται «το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομότροπον και το ομόθρησκον» του Ηροδότου. Τι συνείδηση περί αρχαιότητος και ενότητος. Δεν ήμασταν έθνος. «Ανεμομαζώματα και διαβολοσκορπίσματα». Δηλαδή, μας δίνεται το δικαίωμα να σκεφθούμε ότι όπως και οι απέναντι είναι 23 λαότητες, η Τουρκία, δηλονότι, και λίγοι είναι οι Σελτζούκοι, που ήρθαν από τη Μογγολία, έτσι και μείς ένα συνονθύλευμα ήμασταν και το 1821 μας ένωσε και ξεκινήσαμε σαν ενιαίο έθνος – κράτος. Είναι κατανοητή η όποια αγανάκτησή μας.

Καυτά ερωτήματα ανεβαίνουν στα χείλη μας από την αγανακτισμένη και πυρωμένη από δικαία οργή καρδιά μας.

1.      Γιατί τώρα βγήκε αυτή η εκπομπή;

2.      Ποιος ο σκοπός της;

3.      Λύσαμε όλα τα άλλα ιστορικά προβλήματα και έμεινε άλυτο το 1821;

4.      Γιατί επελέγη αυτή η ιστορική περίοδος;

5.      Γιατί δεν ασχοληθήκαμε με τους βαλκανικούς πολέμους και την ακρωτηριασμένη Ελλάδα;

6.      Γιατί όχι με την Β. Ήπειρο ; Αλλά –βλέπετε- ζούνε ακόμη μάρτυρες και αγωνιστές!

7.      Γιατί δεν ενδιατρίβουν και δεν απαιτούν στο θέμα του Φακέλλου της Κύπρου;

8.      Για το 1821 έχουμε κείμενα, γραπτές πηγές και ιστορικές μαρτυρίες. Τι άλλο θέλουν να προσθέσουν;

9.      Ποιος χρηματοδοτεί το όλο πρόγραμμα; Μα ποιος άλλος; Ο Τζώρτζ Σόρος, ουγγροεβραίος – αμερικάνο τον λένε - μεγαλοεφοπλιστής, ο οποίος χρηματοδότησε την ιστορία της Ρεπούση, του «συνωστισμού», και θέλει να ξαναγραφεί η ιστορία των Βαλκανίων συνθετικά και όχι αντιθετικά. «Να τα βρούμε». Είναι αυτός που αντιδρά στην ταυτοποίηση των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. Είναι ένας από τους αφανείς μοχλούς της όλης υποθέσεως σήμερα.

10.    Αυτός τυγχάνει ο προαγωγός της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο μυστικοσύμβουλος και «πνευματικός πατέρας» των κυβερνώντων, ο δήθεν σωτήρας μας, που θα μας βγάλει από το ΔΝΤ και πίσω από όλα ένας είναι ο προφανής στόχος: «Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου για τα Πετρέλαια».

Α] Είπαν πολλά εις βάρος του 1821. Ένα πρώτο που είπαν είναι ότι το 1821 γεννηθήκαμε σαν Έθνος. Σαν κράτος μάλιστα! Αλλά όχι και σαν έθνος. Τι έχουμε να απαντήσουμε:

1.      Είπαμε προηγουμένως για την παροιμιώδη ρήση του Ηροδότου τον 5ο αι. π.Χ…

2.      Ο Μ. Αλέξανδρος από τη Μ. Ασία στέλνει αφιερώματα στην Αθήνα με την επιγραφή: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες όλοι πλην Λακεδαιμονίων»

3.      Ο Ηλίας Μηνιάτης προσεύχεται στην Παναγία «να σώσει το άθλιο Γένος των Ελλήνων».

4.      Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ζητεί να σταματήσουν οι εξισλαμισμοί, να μάθουν ελληνικά και να μη μιλάνε αρβανίτικα και να χτίζουν σχολεία για να μαθαίνουν ελληνικά, γιατί το Ευαγγέλιο είναι γραμμένο στα Ελληνικά.

5.      Ο Αθανάσιος Διάκος στην Αλαμάνα φωνάζει στα παληκάρια του ότι «εμείς εδώ πολεμάμε για τον Χριστό και τον Λεωνίδα»!

6.      Ο Κολοκοτρώνης λέγει ότι «ένα πρόσωπο μας χωρίζει από τους αρχαίους Έλληνες, ο Χριστός, στην ουσία οι ίδιοι είμαστε».

7.      Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς μας του οποίοι συνέχεια και φρουρά ήταν οι κλέφτες και οι αρματολοί και κάστρα του τα βουνά της Ελλάδος, ονόμαζε την Κωνσταντινούπολη: «χαρά πάντων των Ελλήνων»

8.      Οι Καπετάνιοι της θάλασσας έβαζαν στα πλοία τους μαζί με το Σταυρό και τα μπαϊράκια, τις ελληνικές εκείνες πρώτες σημαίες, προτομές αρχαίων ελλήνων σοφών και ηρώων.

9.      Οι φιλέλληνες συγκινούνται και έρχονται να βοηθήσουν, γιατί βλέπουν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα τη συνέχεια της αρχαίας και την ομοιότητα της πολεμικής αρετής των ραγιάδων με τους αρχαίους προγόνους.

10.    Ο Κολοκοτρώνης ξεκινούσε τους λόγους του με το: « ‘Ελληνες».

Β] Ένα δεύτερο ψευδέστατο επιχείρημα της προπαγάνδας του ΣΚΑΪ είναι ότι οι Έλληνες περνούσαν καλά με τους Τούρκους, μάλιστα είχαν  προκοπή και ανάπτυξη. Προφανώς είναι αυτό μια ψυχολογική προβολή του επιθυμητού παρόντος στο ιστορικό παρελθόν. Η όλη επιχειρηματολογία του καναλιού και των παρουσιαστών χρήζει ψυχαναλύσεως. Κοντεύουμε «να κόψουμε φλέβες».

1.      Ποιοι μπορούν να μας πούνε πως περνούσαν οι Έλληνες τότε; Μα οι ίδιοι αυτοπροσώπως.

2.      Τι λένε τα δημοτικά μας τραγούδια από στόμα σε στόμα που εκφράζουν τη συλλογική ψυχή και εμπειρία: «Μάνα μ΄σου λέω δεν μπορώ τους τούρκους να δουλεύω…»,  «Μαύρη είν΄ η ζωή που κάνουμε…», «΄Εχε γεια καϋμένε κόσμε, έχε γεια γλυκειά ζωή…», «Ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά, μονάχοι σα λιοντάρια στις ράχες στα βουνά;..να φεύγουμε απ΄ τον κόσμο για την  πικρή σκλαβιά;»

3.      Στην 400 χρόνων σκλαβιά έγινα 115 επαναστατικά κινήματα! Κάθε τρία χρόνια! Τόσο καλά περνούσαμε με τους Τούρκους.

4.      Γιατί αρραβώνιαζαν τα παιδιά τους 12 χρόνων; Απλούστατα για να μη τα πάρουν στα χαρέμια, τα σκλαβοπάζαρα και στα τάγματα των γενιτσάρων οι αγάδες.

5.      Γιατί πήδαγαν στο γκρεμό οι γυναίκες και ανατίναζαν τις μπαρουταποθήκες γέροντες και καλόγεροι; Γιατί έτρωγαν ποντίκια και γάτες οι Μεσολογγίτες και δεν πήγαιναν πέρα από το «φράχτη», να περάσουν καλά;

6.      Γράφουν περιηγητές πως οι έλληνες χριστιανοί τραβάνε μαρτύρια σαν τους αρχαίους χριστιανούς μάρτυρες (Πουκεβίλ για τον άγιο Δημήτριο τον εκ Σαμαρίνης).

7.      Τι λένε για το ποιόν του τούρκου οι εθνολόγοι; Αρέσκεται «να τρώει σάρκες, να καβαλάει σάρκες (ιππασία) και να χαϊδεύει σάρκες». Αυτός ήταν ο κατακτητής μας.

Γ] Ερώτημα τρίτον: -Ήταν οι Τούρκοι φιλικοί προς τη χριστιανική θρησκεία; Αν ναι, τότε γιατί:

1.      Έχτιζαν οι Έλληνες τις Εκκλησίες τους μόνο μέσα σε 40 μέρες, νύχτα μέρα δούλευαν, χαμηλοτάβανες και με σκαλιά για να μη εισέρχονται έφιπποι οι μωαμεθανοί σ΄ αυτές;

2.      Εξισλαμίζονταν από το φόβο κατά χιλιάδες στην Ήπειρο και μέχρι σήμερα υπάρχουν Κρυπτοχριστιανοί στην Ασία; (Στις αραβικές χώρες είναι θανάσιμο να κρατάς Κ. Διαθήκη ή να κάνεις δημόσια το σημείον του Σταυρού)

3.      Είχαμε 11 Πατριάρχες νεκρούς, κρεμασμένους ή σφαγμένους, 100 Επισκόπους το ‘ίδιο, 6000 κληρικούς και 2000 Νεομάρτυρες, που μαρτύρησαν φρικτά γιατί δεν αρνήθηκαν την πίστη τους;

4.      Είχαμε τη σφαγή της Χίου; Ξέρει κανένας το δίλημμα που ετέθη στους μελλοθάνατους; Να πατήσουν το Σταυρό στην παραλία!

5.      Γρηγόριος Ε΄, Σεραφείμ Φαναρίου και Νεοχωρίου, Κοσμάς Αιτωλός, και Χρυσόστομος Σμύρνης δεν έχουν τίποτε να μας πούνε;

Δ] ΄Υστερα συνεχίζουν οι ιστοριοπλάνοι και εθνοαποδημητές το μεγάλο κατόρθωμά τους και τη μεγάλη ανακάλυψη δήθεν ότι δεν υπήρξε ποτέ Κρυφό Σχολειό, επίτηδες για να πλήξουν την προσφορά της Εκκλησίας. Τι θα πούμε γι αυτό;

1.      Υπήρξε και κρυφό σχολειό σε περιόδους δύσκολες και κατά τόπους.

2.      Δεν μπορεί να έφτειαξαν από κοινού και σε συνεννόηση οι Έλληνες μια σκευωρία και μια θεωρία για το Κρυφό Σχολειό και αυτό να περάσει σα παράδοση αιώνες τώρα μέσα στην εθνική συνείδηση.

3.      Έχουμε μαρτυρίες καταγεγραμμένες και τοπωνύμια.

4.      Περιηγητές και δημοσιογράφοι σε ανταποκρίσεις τους, οπλαρχηγοί και καπεταναίοι (π.χ. Κολοκοτρώνης) ομολόγησαν τη φοίτησή τους και την ύπαρξη κρυφής και κυνηγημένης παιδείας, όπως και την Κήρυξη της Επανάστασης σε θρησκευτικό χώρο και από τον ιερό κλήρο (Αγία Λαύρα).

5.      Εδώ σήμερα στον 21ο αιώνα μ.Χ. δεν αφήνουν να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρά την πίεση που ασκούν στην Τουρκία παγκόσμιοι φορείς, διεθνείς οργανώσεις και μεγάλα κράτη και θα άφηναν τότε να ξυπνήσουν οι ραγιάδες και να υπερτερούν με την παιδεία;

Ε] Φοβερό και το επόμενο κουτσομπολιό τους: Οι κλέφτες και οι αρματωλοί ήταν παλιάνθρωποι, συμφεροντολόγοι και διχογνωμούντες διαρκώς. Μάλιστα, αυτά λένε οι αχάριστοι νεόκοποι ιστορικοί. Οπωσδήποτε κάτι πρέπει να πούμε και σ΄ αυτό.

1.      Τα ελαττώματα της φυλής μας τα ξέρουμε από την αρχαιότητα ακόμη. Όπως και τα προτερήματα. Είμαστε φίλαρχοι, συμφεροντολόγοι, συχνά ανοργάνωτοι, πάντοτε σχεδόν διαφωνούντες και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάθε λαός έχει τα υπέρ και τα κατά.

2.      Πλήν όμως δεν μπορούμε ούτε έναν άνθρωπο ούτε ένα λαό να τον απορρίψουμε συνολικά, ούτε βεβαίως να τον αποδεχθούμε και συνολικά. Οι άνθρωποι του 1821 ήταν άνθρωποι ευσεβείς και φιλοπάτριδες γενικά, αλλά ακαλλιέργητοι και απαίδευτοι. Οι διδάσκαλοι του Γένους ομολογούν ότι είχαμε «αγριέψει». Τι περιμένουν λοιπόν οι «σοφοί εν τη πανουργία αυτών»; Σταυροβελονιά και λεπτοκέντημα; Άνθρωποι του βουνού και της αλμύρας ήταν.

3.      Εκείνη όμως την εποχή συνέβη ένα θαύμα, όπως και σε άλλες εποχές επίσης. Το λένε χαρακτηριστικά οι Πρωτοκορυφαίοι του Αγώνα:

·         Κολοκοτρώνης: «Οι Έλληνες είναι ζουρλοί, αλλ΄ έχουν γνωστικό Θεό». «Σαν βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της Λευτεριάς». «Όταν πιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος». «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω». Αυτή ήταν η γενική αίσθηση.

·         Αυτή η γενική χάρη, ανταμοιβή της αιώνιας υπομονής και προσευχής των Ελλήνων, έφερε τον ιερό ενθουσιασμό και την  για  7 χρόνια ομόνοια και ενότητα. ΄Εφερε την «αλλοίωσιν της δεξιάς του Υψίστου, την ευπρεπεστάτην», ώστε να λέει ο Καραϊσκάκης: «Όποτε θέλω γίνομαι διάολος κι όποτε θέλω γίνομαι άγγελος. Τώρα για την Πατρίδα θα γίνω άγγελος». Και ο Παπαφλέσσας εξομολογείται στον παπα-Γιώργη, στο Μανιάκι, «τρείς φορές ένιωσα καθαρός στη ζωή μου: όταν φόρεσα το ράσο, όταν άρχισε η Επανάσταση και τώρα που πάω να πεθάνω».

4.      Ας αφήσουμε τώρα τον Μακρυγιάννη με τα οράματα και τα θαύματα, τον Μάρκο Μπότσαη και τον Καραϊσκάκη στον Προυσσό, τον Κανάρη στο Ναό μετά το μπουρλότο, τον Σταυρό στα Πλοία του Μιαούλη, τους Μεσολογγίτες και τον Ρωγών Ιωσήφ.

5.      Μερικά πράγματα δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ: το σχοινί του Πατριάρχη, το Σταυρό του Πατροκοσμά, την Ελληνική σημαία, το πρόταγμα στα Συντάγματα της Πατρίδος αφιερωμένο στην Αγ. Τριάδα και το Τάμα του Έθνους.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους καλοπληρωμένους και ξενοπληρωμένους μικροφωνητές του γυαλιού στην γκρίνια και τη μιζέρια τους. Εμείς ας κυττάξουμε μπροστά στην ιστορία μας, που φωτίζει το μέλλον μας…

Τελικά καταντά πολύ ενοχλητικό αυτό το συνεχές «ρέψιμο» των βολεμένων επιστημόνων που εν ονόματι της δημοκρατίας και ελευθερίας, για την οποία πέθαναν οι αγωνιστές του 1821, αυτοί τυμβωρυχούν και ασχημονούν πάνω στα ιερά τους λείψανα. Είναι δε εν πολλοίς και αιρετικό και αντιεκκλησιαστικό φανόμενο, το να καταργούν, στα λόγια βεβαίως, τη δυνατότητα της πίστεως να προσλάβει και να αλλάξει τον άνθρωπο και της Εκκλησίας να κάνει κάτι καλό μέσα στον κόσμο. Είναι πολύ βαρύ να λέγεται συνεχώς ότι όλα τα κακά προήλθαν από την Εκκλησία και όντως είναι ένας αρνητικός και ζημιογόνος παράγοντας μέσα στο λαό. Αυτό είναι και δολιότητα και σκοπιμότητα και ψέμα κολοσσιαίων διαστάσεων.

1821, 1904, 1912, 1940, 1955: τα χρυσά ορόσημα της φυλής μας. Τα θαύματα που έκανε ο Θεός με την Εκκλησία του, τον κλήρο και τον λαό του. Και μη ξεχνάμε τη μάννα των Υψηλάντηδων που τάδωσε όλα για την Ελλάδα, τον Καποδίστρια που τάδωσε όλα για το κράτος μας και τον Παύλο Μελά που τάδωσε όλα για την Μακεδονία μας. και πάνω από όλα τον Γρηγόριο τον Ε΄ που τάδωσε όλα για το λαό μας και την Επανάσταση μαζί βεβαίως με τους διδασκάλους του Γένους που φώτισαν τη νέα γενιά και δόξασαν την Πατρίδα.

Κι αν υπήρξαν κάποιες κηλίδες, είναι γνωστό ότι και ο ήλιος έχει κηλίδες και κανένας δεν είναι αλάθητος.


Πηγή: http://sites.google.com/site/xrestia/anartiseisall/47

Και από: http://aktines.blogspot.com/2011/04/1821_8092.html

https://www.zoiforos.gr/index.php/afieromata/istorika/1821/item/5290-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-1821