Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ελληνική Γλώσσα: Είναι το είναι μας και η ψυχή μας


Η Ελληνική Γλώσσα νοηματοδοτεί τον πολιτισμό μας για να καταστεί ο ανθρωπισμός αυτοσκοπός και να πάψει να αποτελεί μέσο στο βωμό της κερδοσκοπίας.

Το 2017 με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμο. Η αξία της Ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι.

Η Ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορική διαδρομή του ανθρώπινου οικουμενικού πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Η Ελληνική, είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν νομοτελειακά «πρωτογένεια» και η κάθε έννοια της είναι ακριβής, κάτι που δεν συμβαίνει με καμμία άλλη γλώσσα του κόσμου. Επιφανείς επιστήμονες θεωρούν ότι για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η Ελληνική γλώσσα είναι «μη οριακή». Δηλαδή ότι μόνο σ’ αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι’ αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tο να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική, είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα, επισήμαναν.

Αυτό που συνιστά το απαράμιλλο της Ελληνικής γλώσσας είναι ότι αποτελεί αφ εαυτή ένα εργαλείο δημιουργίας πολιτισμού που ορίζει αυθεντικά τις έννοιες, βαθαίνει και διαμορφώνει το ήθος του ανθρώπου, ενεργοποιεί θετικά και σαφέστατα τη φαντασία του. Οι λέξεις της δεν είναι μόνο λέξεις, είναι κάτι πολύ περισσότερο: η κάθε γλώσσα είναι τρόπος σκέψης, έκφρασης και αντίληψης του κόσμου. Και η Ελληνική γλώσσα ως προς αυτό είναι αποκαλυπτική ως ένας θησαυρός ήθους και νοημάτων που δημιουργεί πολιτισμό.

Σήμερα το πολιτιστικό παράδειγμα του Ελληνικού κόσμου, όπως αποτυπώνεται στα κείμενα της ελληνικής γλώσσας είναι πιο επίκαιρο και πιο μοντέρνο από ποτέ, ώστε να αφυπνίσει και να νοηματοδοτήσει τον πολιτισμό μας, για να καταστεί ο άνθρωπος αυτοσκοπός και να πάψει να αποτελεί ένα μέσο στο βωμό της κερδοσκοπίας. Η παρακαταθήκη της Ελληνικής γλώσσας προάγει την κοινωνία της δικαιοσύνης και όχι αυτήν της ύβρεως.

Στη σημερινή ισοπεδωτική οικονομική και κοινωνική <<ζουγκλοποίηση>>, η επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων προβάλλει ως μέγα ζητούμενο της εποχής μας. Ως κληρονόμοι της Ελληνικής, έχουμε υπέρτατο χρέος να θωρακίζουμε συνεχώς την Ελληνική, υπενθυμίζοντας πως η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ.

*δημοσιογράφος , πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy


Σημερινή

https://infognomonpolitics.gr/2021/02/elliniki-glossa-einai-to-einai-mas-kai-i-psychi-mas/