Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

''Είναι κακό για την υγεία σας να κάθεστε στο σπίτι'', με τα διπλάσια κρούσματα απο την Ελλάδα



Κορωνοϊός: Η πιο περίεργη αντίδραση στην Ευρώπη -Η Σουηδία, παρά τα χιλιάδες κρούσματα, δεν παίρνει περιοριστικά μέτρα
ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ


Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει μπει σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που ακολουθούν μια πιο ήπια στάση.

Όπως η Σουηδία που διατηρεί ανοιχτά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα εστιατόρια και τα μπαρ, και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγουν έξω για να ξεσκάσουν. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει πάρει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν η Σουηδία κάνει το σωστό. Μάλιστα, η χώρα έχει αναφέρει περισσότερα από 2.299 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 41 θανάτους.


«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ανθρώπινη απελπισία της Ουχάν και του Μπέργκαμο, στην Σουηδία. Αυτό θα ήταν κάτι που θα παραβίαζε την πιο θεμελιώδη αρχή της κοινωνίας: πως κάθε άνθρωπος έχει εγγενή αξία» γράφει σήμερα ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Σουηδίας Dagens Nyheter, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα ή περισσότερα τεστ εξέτασης για κορωνοϊό.
Ο πρωθυπουργός ζητά από τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λόφβεν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή, προέτρεψε τους ανθρώπους να «αναλάβουν την ευθύνη» και να ακολουθήσουν τις συστάσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η εργασία από το σπίτι, εάν είναι εφικτό, η παραμονή στο σπίτι εάν κάποιος νιώθει άρρωστος, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η παραμονή στο σπίτι για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου ή είναι άνω των 70 ετών.

Γεμάτα τα μπαρ και τα εστιατόρια στις πόλεις της Σουηδίας
Απαγορεύτηκαν επίσης, οι συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων – σε σύγκριση με τα δύο άτομα στην Βρετανία και την Γερμανία – και η κυβέρνηση έχει συμβουλεύσει τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να πανεπιστήμια να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους και να παραδίδουν τα μαθήματα διαδικτυακά.

Γεμάτα τα μπαρ και τα εστιατόρια
Την Τρίτη, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα εστιατόρια και τα μπαρ θα επιτρέπεται μόνο να σερβίρουν στα τραπέζια για να αποφευχθεί η συσσώρευση κόσμου, αλλά δεν τα έκλεισε. Οι υγειονομικές αρχές παρότρυναν επίσης τους πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για ταξίδι προκειμένου να επισκεφθούν τους συγγενείς τους την περίοδο του Πάσχα. Αλλά για πολλούς, η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν γεμάτα το Σαββατοκύριακο και τα αστικά λεωφορεία στην Στοκχόλμη ήταν γεμάτα τις ώρες αιχμής, παρά τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση.


Η Σουηδία έχει πάρει λιγότερο αυστηρά μέτρα για την προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Αντιθέτως, η γειτονική Νορβηγία πριν από δύο εβδομάδες έβαλε τα πιο «αυστηρά μέτρα» σε περίοδο ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και την παύση λειτουργίας των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Δριμύ κατηγορώ από τα ΜΜΕ και τον απλό κόσμο
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φυσικά, κατηγορούν την κυβέρνηση για τα ελαφρώς αυστηρά μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Σουηδοί πολιτικοί απαντούν πως η κυβέρνηση ακολουθεί τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της χώρας. Ο οργανισμό δεν έχει ζητήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα, υποστηρίζοντας πως οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που πρέπει να μείνουν σπίτι και όχι τα παιδιά.
Μόλις ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει πιο δραστικά μέτρα, θα το κάνουμε αμέσως» δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Όμως δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με την κυβέρνηση, με ορισμένους να την κατηγορούν πως θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια διαδικτυακή κατακραυγή μέσω των social media απέναντι στον οργανισμό και τον κύριο εκπρόσωπό του, τον επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ. Ήτα τόσα πολλά τα αρνητικά σχόλια που ο διευθυντής του Οργανισμού, Γιόχαν Κάρλσον, ένιωσε υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τον Τέγκνελ, λέγοντας: «Νομίζω πως είναι ανάξιο, όλο αυτό στο οποίο υποβάλλεται».

Η αυξανόμενη πίεση, ωστόσο, δεν μετέβαλε την στάση των αρχών πως τα δρακόντεια μέτρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά ώστε να δικαιολογούν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Την Δευτέρα, ο πρώην κρατικός επιδημιολόγος της Σουηδίας και σημερινός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Γιόχαν Τζισέκε ενθάρρυνε τους Σουηδούς να βγουν έξω και να απολαύσουν τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Επιδημιολόγος συνιστά: Πάρτε έναν φίλο σας και βγείτε βόλτα
«Πάρτε έναν φίλο σας και περπατήστε σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον. Μην αγκαλιάζετε τον πλησίον σας. Πάρτε ένα θερμό και καθίστε σε ένα παγκάκι. Είναι κακό για την υγεία σας να κάθεστε και στο σπίτι» δήλωσε ο Τζισέκε στην πρωινή εκπομπή του SVT.

Είτε είναι λάθος είτε σωστό, η Σουηδία δεν φαίνεται να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τον κορωνοϊό σε σχέση με τους γείτονές της, σύμφωνα με τον αριθμό των δηλωμένων περιπτώσεων. Στην Σουηδία υπάρχουν 2.299 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του κορωνοϊού ενώ η Νορβηγία και η Δανία, που έχουν το ήμισυ περίπου του πληθυσμού της Σουηδίας, ανέφεραν 2.566 και 1.577 κρούσματα αντίστοιχα. Ωστόσο, όλες οι σκανδιναβικές χώρες πιστεύεται ότι έχουν μεγάλο αριθμό άγνωστων περιπτώσεων, καθώς οι δοκιμές για κορωνοϊό γίνονται μόνο σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.