Μέσα από την μακρά λίστα με ανάγκες που υπάρχουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις και βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και καιρό,
έρχεται ένα μέρος του «μισθώματος» για τη χρήση της Σούδας από τους Αμερικανούς, καθώς και γι’ άλλες διευκολύνσεις που έχουν παρασχεθεί από την χώρα μας όπως λένε ανώτατοι Αξιωματικοί του Ελληνικού πενταγώνου.
- Παράλληλα σύμφωνα με ασφαλείς στρατιωτικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες- πριν ακόμη την παραίτηση Μάτις- είχαν συμφωνήσει με την Ελλάδα να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκπαιδεύονται στην Αμερική σε ειδικά σχολεία που δεν υπάρχουν στην χώρα μας ή σε άλλη της ΕΕ ώστε να είναι πιο κοντά. Οι ίδιες ανώτατες πηγές σημείωναν επίσης πως τα περισσότερα στελέχη που επιλέγονται για την εκπαίδευση στην Αμερική, είναι προερχόμενα από τις Ειδικές Δυνάμεις μιας κι εκεί-τουλάχιστον η σημερινή ηγεσία- ποντάρει πολλά και κυρίως πάνω στον πολύ σημαντικό τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων για τον οποίο οι συνεκπαιδεύσεις σε διμερές επίπεδο τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες.
- Εδώ να θυμίσουμε- αναφερόμενοι στην πρώτη παράγραφό μας- πως κατά το τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ ο Ναύαρχος Αποστολάκης είχε θέσει ως πρώτη και άμεση προτεραιότητα την έλευση νέου- ακόμη και μεταχειρισμένου- πλοίου στο Αιγαίο, κάτι που επί του παρόντος η Αμερικανική πλευρά φαίνεται να μην έχει διαθέσιμο αλλά άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό, ζητώντας από τον Έλληνα Ναύαρχο να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας γι’ αυτό το θέμα που «καίει» την Ελλάδα.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από ανώτατους Αξιωματικούς, στο Ελληνικό πεντάγωνο, φαίνονται έτοιμοι να «καλοδεχτούν» το πρώτο είδος αποπληρωμής των υπηρεσιών που προσφέρει η στρατηγική Σούδα στους Αμερικανούς, κρατώντας παράλληλα χαμηλό προφίλ μη θέλοντας να γνωστοποιηθούν πολλές λεπτομέρειες.
- Ο «Μέγας Αλέξανδρος» εξιτάρει τους Αμερικανούς
Ακόμη και μέσω του twitter οι Αμερικανοί, που μας έχουν συνηθίσει άλλωστε στη δημοσιοποίηση δράσεών τους δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποίησαν την παρουσία τους στον Βόλο, στο πλαίσιο της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 19» η οποία γίνεται ανάμεσα σε Πεζοναύτες Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις διαδικτυακές εικόνες εικόνες που αποδέσμευσε το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται πως τα στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ελλάδας και οι Πεζοναύτες από τις ΗΠΑ- τμήμα της «Black Sea Rotational Force» – εκτός των αποβατικών ενεργειών, σ’ ένα ειδυλλιακό χιονισμένο τοπίο του ορεινού Πηλίου, ασκούνται σε σενάριο έρευνας και διάσωσης μάχης που τα προωθημένα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων αναζητούν στελέχη τους, που είτε έχουν χτυπηθεί και πρέπει να τα φέρουν πίσω σε ασφαλές σημείο ή ιπτάμενοι μετά από απώλεια του μαχητικού τους, βρίσκονται σε εχθρικό περιβάλλον και πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω από την «καυτή ζώνη».
Σκοπός της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 19» που έχει φέρει 300 Αμερικανούς Πεζοναύτες στον Βόλο, είναι η διμερής εκπαίδευση και η κοινή εξάσκηση των τμημάτων σε μια προσπάθεια διαλειτουργικότητας και παράλληλα η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας στο πλαίσιο και των Νατοϊκών υποχρεώσεων.
- Σύμφωνα με Αξιωματικούς από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η διμερής άσκηση Πεζοναυτών σαφέστατα είναι ένα μήνυμα της στενής συνεργασίας που υπάρχει σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δυο χώρες η οποία δεν σταμάτησε μόνο στο επίπεδο των συνεκπαιδεύσεων με αεροπορικά μέσα αλλά όπως φαίνεται επί του πρακτέου συνεχίζεται και με χερσαίες μονάδες. Οι Αμερικανοί στη Μαγνησία έχουν εντυπωσιαστεί και σχολιάζουν την εγγύτητα θάλασσας με ορεινούς όγκους μιας και στις Ηνωμένες πολιτείες είναι δύσκολο να υπάρξει τέτοιο τοπίο για να ασκηθούν, και συνήθως βρίσκεται σε πολύ απομονωμένες περιοχές.
Τέλος η παρουσία των επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων των δυο χωρών στο Στεφανοβίκειο που παίρνουν μέρος στην άσκηση, βοήθησε αρκετά όπως και οι πτήσεις των μαχητικών της χώρας μας που έδωσαν άλλη βαρύτητα σε πολλά από τα σενάρια στα οποία ασκούνται οι ειδικές δυνάμεις Ελλάδας και Ηνωμένων πολιτειών.