Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Για αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα προετοιμάζονται οι ΗΠΑ

 
 
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο αμερικανικός στρατός ζήτησε να ενημερωθεί η Τουρκία για το ενδεχόμενο μετακίνησης πολεμικών του πλοίων στην περιοχή, μετά το περιστατικό στο Κερτς.
Ο στρατός των ΗΠΑ ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει την κυβέρνηση της Τουρκίας για την πρόθεσή του να κατευθύνει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.
Η πιθανολογούμενη αυτή κίνηση, θα έρθει ως απάντηση στο περιστατικό στο Στενό του Κερτς, όπως μετέδωσε το CNN επικαλούμενο τρεις κυβερνητικές πηγές. Η ενημέρωση στην τουρκική κυβέρνηση, θα δώσει τη δυνατότητα στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να εισέλθει στην περιοχή, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι τελικά όντως θα το πράξει, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Στις 25 Νοεμβρίου, τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες. Οι ρωσικές αρχές κατάσχεσαν τα πλοία καθώς δεν απάντησαν στο νόμιμο αίτημα να σταματήσουν και συνέλαβε 24 άτομα πλήρωμα.
Η Ουάσιγκτον έχει καλέσει τη Μόσχα να απελευθερώσει τους ναυτικούς και να επιστρέψει τα πλοία στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντμίρ Πούτιν που είχε οριστεί να γίνει στη σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, λόγω του περιστατικού στο Κερτς.
Ο Πούτιν έχει τονίσει ότι το περιστατικό ήταν μια προσχεδιασμένη προβοκάτσια που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ο στρατιωτικός νόμος θα επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία που θα ξεκινήσει στα τέλη Δεκέμβρη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλά ποσοστά για τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201812061559509-hpa-mavri-thalassa-kerts-rosia/