Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Όταν οι Τούρκοι πιλότοι έπεφταν στο Αιγαίο και τους μαζεύαμε από τη θάλασσα

Τι θα συνέβαινε ,άραγε, αν στη θέση των δύο στρατιωτικών που όλοι ξέρουμε πως και γιατί συνελήφθησαν και ,το κυριότερο ,γιατί κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης ,ήταν δύο πιλότοι μας που το αεροπλάνο τους είχε πέσει σε τουρκικό έδαφος μετά από αερομαχία με άλλο τουρκικό;
Ούτε που θέλω να το σκέπτομαι. Να σας πω, όμως τι έγινε όταν συνέβη το ακριβώς αντίθετο, όταν δηλαδή ένας Τούρκος πιλότος έπεσε στα χέρια των Ελλήνων έχοντας χάσει προηγουμένως το αεροπλάνο του μετά από σκληρή αερομαχία με τουρκικό μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Ο εισβολέας μετά την παροχή Πρώτων Βοηθειών στάλθηκε πίσω στην Τουρκία έχοντας στις αποσκευές του μία ανθοδέσμη και έναν κλάδο ελαίας. Διαφορά συνθηκών; Πολιτισμού ίσως ;Το περιστατικό συνέβη στις 27 Δεκεμβρίου του 1995, όταν δυο τουρκικά F-4E παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Χίου και συνέχισαν την πορεία τους βόρεια προς τη Λέσβο. Δυο ελληνικά F-16C επιφυλακής, που ανήκαν στη 330 ΜΔ, απογειώθηκαν από τη 130 ΣΜ της Λήμνου για να αναχαιτίσουν το ζεύγος των Τούρκων.
Ο ελληνικός σχηματισμός εντόπισε τους δυο εισβολείς δυτικά της Λέσβου και γρήγορα η αναγνώριση εξελίχθηκε σε σκληρή αερομαχία. Η ανωτερότητα των ελληνικών F-16 και των Ελλήνων χειριστών ανάγκασε τον Τούρκο πιλότο Altug Karaburun να εκτελέσει έναν ακραίο ελιγμό, με αποτέλεσμα το τουρκικό F-4E με σειριακό αριθμό 67-301 να καρφωθεί στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και να παρασύρει στον θάνατο τον χειριστή του.
Ο συγκυβερνήτης Ogur Kilar κατάφερε να εκτιναχθεί με επιτυχία και διασώθηκε από ένα ελληνικό ελικόπτερο ΑΒ-205, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Λέσβου. Εκεί μεταξύ άλλων δέχθηκε και την επίσκεψη του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Βουνάτσου , ο οποίος του προσέφερε μία ανθοδέσμη και του είπε: «Καταλαβαίνω πως εκτελούσες διαταγές. Ένα μόνο θα σου πω. Γύρνα γερός στο σπίτι σου και αν σε ξαναστείλουν ,να αρνηθείς. Δεν έχω τίποτε να μοιράσω μαζί σου».
Το είπε αυτό ένας Βουνάτσος που λόγω της γενικότερης στάσης του έναντι της Τουρκίας έχει κηρυχθεί ως «persona non grata». Ήταν από τους Έλληνες που επισκέπτονταν συχνά τον Οτσαλάν .