Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Νίκος Κοτζιάς: «Οι Σκοπιανοί προσπαθώντας να βρουν ταυτότητα γεννάνε αλυτρωτισμό»

Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία της, να φοβάται να κάνει ένα συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του και να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών,
Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
  
Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», ο κ. Κοτζιάς έκανε αναφορά στην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά λέγεται Μακεδονία και σήμερα ανήκει σε τέσσερα κράτη με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε εμάς.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι στα Σκόπια προσπαθούν να βρούνε μία ιστορική ταυτότητα με τρόπο στρεβλό γεννώντας τον αλυτρωτισμό.
«Και είναι ολοφάνερο ότι το πρόβλημα του ονόματος συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στα σύμβολα, και στον τρόπο που εκλογικεύει την καθημερινότητα της συνείδησής τους», σημείωσε προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλο βήμα το ότι αυτά τα σύμβολα άρχισαν να περιορίζονται».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που όπως είπε σπάσανε τις προκαταλήψεις τονίζοντας ότι το κάναμε διότι είναι εθνικό μας συμφέρον.
«Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία της, να φοβάται να κάνει ένα συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του και να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Ν.Ι. Μέρτζου «Το Μακεδονικό» στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό «το όνομα που θα συμφωνήσουμε δεν θα πρέπει να έχει αλυτρωτικά στοιχεία, πρέπει να έχει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό.
»Μια σύνθετη ονομασία που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και γεωγραφικότητα αυτού του κράτους χωρίς να προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές».
«Πιστεύω ότι ο καλός έντιμος συμβιβασμός θα συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των σχέσεων μας με αυτό το κράτος, στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, στη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας και θα μας φέρει πιο κοντά με τους άλλους λαούς της περιοχής», υπογράμμισε.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έννοια του πατριωτισμού υπογραμμίζοντας ότι «πατριωτισμός σημαίνει μία σύνθετη ονομασία που να ισχύει για όλους και για όλες τις σχέσεις, δηλαδή και για το εσωτερικό, να ισχύει και να εκφράζεται αυτό και από τη διεθνή συμφωνία που θα κάνουμε στον ΟΗΕ και από την διακρατική συμφωνία και από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμά τους».
Αποσαφήνισε, δε, ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε στο μέλλον να γεννηθούν καινούρια προβλήματα. Διότι χωρίς erga omnes θα έχουμε επενδύσει σε μελλοντικές τριβές καθημερινότητας που θα συσσωρεύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε σήμερα».