Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Καμμένος προς Ερντογάν: Kαλορίζικο το γεωτρύπανο - Να το βάλεις .......

 ......στα δικά σου χωρικά ύδατα. «Τους εύχομαι καλορίζικο το γεωτρύπανο.
Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα» ,
δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος
 στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη.
Ο κ. Καμμένος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο κ. Αγγελίδη στα νέα του καθήκοντα, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μακριά από την Κύπρο.

«Δυστυχώς δικαιώθηκα για την ομηρία»

Ο υπουργός Άμυνας είπε, «Δυστυχώς δικαιώθηκα για την ομηρία. Η Ελλάδα και η Κύπρος σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, και η δύναμή μας είναι να τηρούμε αυτό τον πυλώνα σταθερότητας. Δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε στην Τουρκία και στις ξεπερασμένες πρακτικές των εκβιασμών που εσχάτως περιλαμβάνουν και την ομηρία. Οι λογικές αυτές μας γυρίζουν πολλά χρόνια πισω. Η λύση σε όλα αυτά ειναι η συνεργασια.
Θεωρώ ιστορικό βήμα τη χθεσινή αποφαση της συνόδου κορυφής ΕΕ.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι «Νομίζω ότι μετά τη χθεσινή απόφαση του συμβουλίου της ΕΕ περι ομηρίας μιλάει η απόφαση αυτή. Λυπάμαι που δικαιώθηκα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι ήταν όμηροι. Και εγώ χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση διότι παρά τις προσπάθειες σε επίπεδο Ταξιαρχίας και φυσικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν κλειστοί δρόμοι γι αυτό και μιλησα για ομήρους».

Για τα κινητά τηλέφωνα των δυο Ελλήνων αξιωματικών ο κ. Καμμένος είπε: «Τα κινητά τηλεφωνα ερευνήθηκαν παρουσία του Έλληνα ειδικού και βάσει των διεθνών κανόνων έρευνας και δεν ευρέθη απολύτως τίποτα».

«Τους εύχομαι καλορίζικο το γεωτρύπανο»

«Τους εύχομαι καλορίζικο το γεωτρύπανο. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Τώρα, αν το κανουν για να προκαλέσουν να τους θυμίσουμε οτι την κατάσταση εγγυώνται
χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α», είπε ο κ. Καμμένος.

Το ελικόπτερο του Α/ΓΕΣ και το Αιγαίο

Όσο αφορά στο περιστατικό της παρενοχλήσεως του ελικοπτέρου του Α/ΓΕΣ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε οτι “δεν έγινε παρενόχληση” και υπογράμμισε οτι “πράγματι εισήλθαν δύο F-16. Πήραν πραγματι κλήσεις για να διακριβωσουν το ίχνος. Σηκωθηκαν τα δικά μας απο την Κρήτη. Ειναι ξεκαθαρο οτι  πάντα θα αναχαιτίζονται”, είπε

"Όταν υπάρχει παραβίαση του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και υπάρχει προσέγγιση των αεροσκαφών πάντα υπάρχει ο κίνδυνος. Το ίδιο και στη θάλασσα", δήλωσε ο ΥΕΘΑ σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο.

Σχετικά με αναφορές στα ΜΜΕ όσο αφορά εξηγήσεις που ζήτησαν απο τον έλληνα ΑΚΑΜ στην Άγκυρα για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ ο κ. Καμμένος δήλωσε με νόημα “Αν η Τουρκία εχει αποφασίσει να αμφισβητήσει την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ αμφισβητεί τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και ολη τη διεθνή κοινότητα”.

Τι είπε ο Κύπριος ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης

Απο την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΑΜ  Σάββας Αγγελίδης δήλωσε οτι η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου ειναι δεδομένη. Κύπρος και Ελλάδα είναι δυο χώρες που χαρακτηρίζονται πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν συνθήκες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς ο Κύπριος ΥΠΑΜ καταδικάζει "τη σύλληψη και την κράτηση των δυο στελεχών του Ελληνικού Στρατού και την πολιτική εκμετάλλευσή της" και απαιτεί "την άμεση απελευθέρωση τους". "Η κυπριακή δημοκρατία αντιμετωπίζει την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία", είπε.

Όσο αφορά το τουρκικό γεωτρύπανο ο Κύπριος ΥΠΑΜ δήλωσε οτι "Η ενεργειακή πολιτκή της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει ακάθεκτη και δεν υπάρχει διαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της".

Για το περιστατικό με το πλοίο της ΕΝΙ ο Κύπριος ΥΠΑΜ είπε χαρακτηριστικά οτι "Δεν έχει παραβιαστεί κανένας όρος συμβατικός μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΝΙ. Αρμόδιος της Κυπριακής Δημοκρατιας σε επαφή με την ΕΝΙ έλαβε τη διαβεβαίωση απο την εταΙρεια οτι θα προχωρήσει κανονικά."