Δύο «μυστήρια» που σχετίζονται με τους άγνωστους δράστες περίπου 50 επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τους αντιεξουσιαστές που κρατούσαν επιδεικτικά «όπλα» σε κινητοποίηση –
στις αρχές Μαρτίου- κατά της «μαφίας των Εξαρχείων» απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την ΕΛΑΣ.
Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για «δύο σοβαρές υποθέσεις που μπορεί ωστόσο να έχουν άγνωστες πτυχές».
Ένα από τα κύρια θέματα που ερευνά η Ασφάλεια Αττικής και κυρίως η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας είναι για την «εκπόρευση» ενός μπαράζ δεκάδων επιθέσεων –πολλές δεν έχουν δημοσιοποιηθεί- κατά σταθμών του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του τραμ , λεωφορείων και άλλων που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 15 μήνες.
Τελευταία κρούσματα ήταν οι επιθέσεις το Σαββατοκύριακο στους σταθμούς του μετρό στον Κεραμικό και στο Μοναστηράκι. Και στις δύο περιπτώσεις μία ομάδα περίπου 20 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους χρησιμοποιώντας σκεπάρνια και βαριοπούλες, έσπασαν αυτόματους πωλητές, ακυρωτικά μηχανήματα, υαλοπίνακες, ATM τραπεζών και άλλα.
Έγραψαν δε συνθήματα για «ελεύθερες μετακινήσεις για όλους» και σκόρπισαν φέιγ βολάν για μαζική άρνηση πληρωμών. Παρόμοιες επιθέσεις έχουν γίνει, στις αρχές Μαρτίου, σε Πευκάκια, στον σταθμό Φιξ όπως και σειρά άλλων, με ίδια στόχευση.
Είναι ενδεικτικό ότι έχουν μπει και σε λεωφορεία γεμάτα επιβάτες και έχουν κύριο μέλημα να καταστρέψουν ή να αρπάξουν με λοστούς και κατσαβίδια τα ακυρωτικά μηχανήματα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι «παρότι έχουν σημειωθεί τόσες επιθέσεις δεν έχει εμφανισθεί καμία συγκεκριμένη ομάδα –πιθανόν αντιεξουσιαστών - να αναλάβει την ευθύνη . Ούτε και να δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε σχετικό κείμενο. Κάτι ιδιότυπο σε σχέση με την τακτική τέτοιων ομάδων. Οφείλουμε πλέον να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτού του τύπου τις επιθέσεις , επειδή αυξάνονται σημαντικά».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ζητήθηκε να επανεξετασθούν οι φάκελοι 10 συλλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, σε τρία διαφορετικά περιστατικά επιθέσεων -μικρότερου βεληνεκούς –σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι συλλήψεις αυτές έχουν υπάρξει από περιφερειακά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ και τώρα επιχειρείται η «ενοποίηση» και ο επανέλεγχος αυτών των φακέλων προκειμένου να διακριβωθεί ποιοι μεθοδεύουν αυτές τις ενέργειες εναντίον συγκοινωνιακών μέσων.
Το δεύτερο ζήτημα αιχμής είναι η εμφάνιση «όπλων» σε μία πορεία –στις 5 Μαρτίου- μίας ομάδας περίπου 300 αντιεξουσιαστών σε δρόμους των Εξαρχείων εναντίον της «μαφίας των ναρκωτικών» που λυμαίνεται την περιοχή. Όπως προκύπτει από βίντεο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών περίπου 10-11 άτομα από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πιστόλια, περίστροφα και άλλα όπλα. Στο ίδιο βίντεο σημειώνεται ότι η ύπαρξη των όπλων κρίθηκε απαραίτητη για την περιφρούρηση της κινητοποίησης των αντιεξουσιαστών»
Πρώτον: παρόμοιο περιστατικό με ενόπλους αντιεξουσιαστές στην περιοχή των Εξαρχείων, που προχώρησαν σε αρπαγή δύο εμπλεκομένων σε διακίνηση ναρκωτικών , είχε σημειωθεί στις 22 Μαρτίου 2014 . Λίγα 24ωρα αργότερα είχε υπάρξει ανακοίνωση ομάδας αναρχικών που σημείωναν «ο αριθμός των συντρόφων που συμμετείχαν αλλά και η ύπαρξη οπλισμού χρησιμοποιήθηκε για την εμπέδωση του μηνύματος σε αποδέχτες που καταλαβαίνουν δυστυχώς μόνο με αυτό τον τρόπο, όπως επίσης και για την εξασφάλιση των εμπλεκόμενων αγωνιστών κατά την αποχώρησή τους». Η ίδια ομάδα αναρχικών πρωτοστατεί, τους τελευταίους μήνες και σε εισβολές σε δημόσια κτίρια , σε πολιτικά πρόσωπα και αλλού…
Δεύτερον: ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις –τις τελευταίες δεκαετίες- έχουν χρησιμοποιηθεί όπλα, κι αυτά για εκφοβιστικούς πυροβολισμούς, σε κινητοποιήσεις αντιεξουσιαστών. Χρησιμοποιούνται βόμβες μολότοφ , παρόμοιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί αλλά σχεδόν ποτέ όπλα. Οργανωμένες επιθέσεις με όπλα σημειώνονται από τις ένοπλες οργανώσεις «αντάρτικου πόλης» κι έχουν βεβαίως άλλου είδους σχεδιασμό και «προέλευση»
Τρίτον: η επίδειξη των όπλων για την «περιφρούρηση» της πορείας φαίνεται να είχε «συμβολικό» χαρακτήρα , αφού προφανώς δεν υπήρχε προφανής κίνδυνος ένοπλης επίθεσης από τους διακινητές ναρκωτικών ή άλλους ποινικούς.
Τέταρτον : οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι δύο από τα όπλα που φαίνονται είναι ψεύτικα. . Όμως ερευνούν αν κάποια είναι αληθινά. Παρόμοια έρευνα είχε γίνει από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και σε προηγούμενη φωτογραφία με τον οπλισμό της «Σέχτας». Επιπλέον έχει προσδιορισθεί και η ταυτότητα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία και οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στους οπλοφόρους. Ωστόσο σημείωναν ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διερευνηθεί πλήρως, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση , η υπόθεση με τους οπλοφόρους αντιεξουσιαστές κι ούτε υπάρχουν προαπαιτούμενα για κατ’ οίκον έρευνες. Πιθανόν να έχουν κάπου κρυμμένα όπλα. Ισως όμως σύντομα υπάρξουν εξελίξεις…»