Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Προδιαγεγραμμένη η κατάσταση σε περίοδο κρίσεως!

Πράσινο φως για την είσοδο σε στρατιωτικές σχολές όσων δεν έχουν ελληνική καταγωγή: Αρκεί μόνο η ιθαγένεια
Δεν απαιτείται η ελληνική καταγωγή αλλά αρκεί η ελληνική ιθαγένεια για να εισαχθεί ένας υποψήφιος στις στρατιωτικές σχολές. Αυτή είναι η απάντηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή 7 αποστράτων που ζητούσαν όχι μόνο ελληνική καταγωγή (γένος) αλλά και ιθαγένεια για να γίνει κάποιος στρατιωτικός.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία την προσφυγή των απόστρατων αξιωματικών και ενός Έλληνα πολίτη που ζητούσαν να ακυρωθούν:
Η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το 2011 η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πχ στην Σχολή Ευελπίδων, ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος και
Η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες καθορίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντισυνταγματικές. Κι αυτό γιατί το Σύνταγμα «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.
Οι σύμβουλοι που μειοψήφισαν είχαν την άποψη ότι το από το Σύνταγμα δεν προκύπτει "το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί αυτές αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό... Γιαυτό είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή».


Πηγή: Πράσινο φως για την είσοδο σε στρατιωτικές σχολές όσων δεν έχουν ελληνική καταγωγή: Αρκεί μόνο η ιθαγένεια | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/173069#ixzz3FOwMuOap