Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στη Μόσχα για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που έλαβε η ΕΕ και δεν αποτελεί υπερβολή αν ειπωθεί ότι η νυν κυβέρνηση Σαμαρά είναι "καμμένη" σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Κυβερνητικοί συνομιλητές του defencenet.gr στην Μόσχα μετέφεραν ένα κλίμα πικρίας και οργής γα την συμπεριφορά της Αθήνας στην οποία δεν δίνουν καν το ελαφρυντικό της οικονομικής κατάστασης και της απώλειας τη δημοσινομικής κυριαρχίας.
Δηλαδή δεν δέχονται ως δικαιολογία το ότι η Ελλλάδα ελέγχεται και τυπικά από τις δυνάμεις που πλέον στέκονται εχθρικά απέναντ στην Ρωσία, από την αρχή της ουκρανικής κρίσης.
"Δεν υπήρχε κανένας λόγος και καμία αιτία η Ελλάδα να ακολουθήσει τέτοια στάση απέναντι στον μοναδικό λαό με τον οποίο έχει ουσιαστικούς δεσμούς, όπως η Ορθοδοξία. Χώρες οι οποίες είναι πολυ λιγότερο φιλικές προς την Ρωσία, όπως η Φινλανδία απέρριψαν τις κυρώσεις και διαχώρησαν την θέση τους".
Και καταλήγουν: "Ολα όμως έχουν το κόστος τους. Και η απόφαση της εληνικής κυβέρνησης να στραφεί κατά της Ρωσίας θα έχει και αυτή το δικό της κόστος. Λυπούμαστε που η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα συμπαρασύρει και τον ελληνικό λαό που σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται στήριξη".
Ηδη στην χθεσινή συνάντηση στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, με παράγοντες της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας που έγινε με αίτημα της ελληνικής πλευράς με αντικείμενο το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, το κλίμα ήταν "παγωμένο". Να άρεται τις κυρώσεις που έχετε επιβάλλει αναίτια στην χώρα μας θα θα άρουμε το εμπάργκο" ήταν η απάντηση.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ, ήταν σαφής: "Οσο διαρκούν οι κυρώσεις, ούτε ένα ελληνικό προϊόν δεν θα μπει στη Ρωσία".
Αυτό που δεν έκανε η Αθήνα η οποία "είναι ξυπόλυτη στ'αγγάθια" και εντελεώς απροστάτευτη απέναντι στο ρωσικό εμπάργκο το έκαναν όμως άλλες χώρες.
Την παραμονή της συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, μιλώντας στον τηλεοπτικό φινλανδικό σταθμό Yle, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως ανταπάντηση.
Ο Στουμπ τόνισε ότι η θέση αυτή έχει γνωστοποιηθεί στην ηγεσία της ΕΕ και στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. "Η επιστολή μου προς αυτούς -δήλωσε συγκεκριμένα ο φινλανδός πρωθυπουργός- είχε δύο κύρια σημεία: Πρώτον, δεν πρόκειται να επιβάλλουμε κανενός είδους κυρώσεις ως αντίμετρα. Δεύτερον, ο γεωργικός τομέας μας έχει ανάγκη από βοήθεια". Επίσης, χαρακτήρισε "καλές και αμοιβαία επωφελείς" τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Στουμπ είπε ακόμα ότι "Οι καλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι σημαντικότερες για τον φινλανδικό λαό, από ό,τι ο πόλεμος των κυρώσεων, τον οποίο δεν ξεκίνησε η Φινλανδία, και οι αιτίες του δεν συνδέονται με τη χώρα του".
Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Φιλανδίας ανήλθε στα 20 δις. δολάρια το 2012
Επίσης ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, κατηγορεί την ΕΕ διότι "Αυτή έκανε το πρώτο βήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ρωσικές αντικυρώσεις. "Οι οποιεσδήποτε κυρώσεις -αναφέρει- είναι ένα ανούσιο και αναποτελεσματικό μέτρο, διότι, μετά από αυτές, έπονται αντίμετρα".
την ίδια στιγμή ο ηγέτης του ιταλικού κόμματος «Λέγκα του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε τις Βρυξέλλες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αυτός, μίλησε σε πολύ πιο συναισθηματικό τόνο σε σύγκριση με τους ηγέτες της Φιλανδίας και Τσεχίας, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία -ακόμη και πριν από την επιβολή των ρωσικών αντικυρώσεων- κάθε άλλο παρά καλή ήταν. "Μόνον οι ανόητοι στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οικονομικές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Ποιος θα αποζημιώσει τους παραγωγούς μας; Ο Ματέο Ρέντσι; Η Μέρκελ;», διερωτάται ο γραμματέας του κόμματος, υποστηρίζοντας «ότι πρέπει να αρθούν άμεσα οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας".
Αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν στην Μόσχα είναι ότι η ελληνική πολιτική ελίτ, η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα στο χάος και εξακολουθεί να κυβερνά μέχρι και σήμερα είναι σε ποσοστό 100% εξαρτώμενη από την Δύση με διάφορους τρόπους.
Και όσοι κάποια στιγμή αρθρώνουν κάποιες λέξεις συμπάθειεας προς τη Ρωσία το κάνουν απλά και μόνο για να ακουστούν θετικά απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που διάκειται θετικά απέναντι στη Ρωσία.
Είναι γεγονός ότι και η κατάληξη της κυβέρνησης Καραμανλή και τα "παρατράγουδα" της εποχής (σχεδιασμός απόπειρας δολοφονίας, αμερικανικές υποκλοπές, κάψιμο των δασών το 2007 , τα Δεκεμbριανά του 2008 κλπ) έχουν τρομοκρατήσει τα έτσι ή αλλιώς φοβισμένα ανθρωπάκια που υποδύονται τους "πολιτικούς ηγέτες".
Εδώ έχει μερίδιο ευθύνης και η Μόσχα η οποία δεν ενίσχυσε τις εγχώριες φιλορωσικές δυνάμεις ποντάροντας στις καθεστωτικές πολιτικές πλατφόρμες που ήταν βέβαια ότι θα την "πουλούσαν" με την πρώτη ευκαιρία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr