Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Απ’όλο το δημοσίευμα συμπεραίνουμε ότι για αυτά που έρχονται χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις Ε.Δ. Όποιος κατάλαβε … κατάλαβε!

Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα αποτελέσματα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε… σφαγή!
Το πιο αξιοπερίεργο «θύμα» των σημερινών κυβερνητικών αποφάσεων είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) το οποίο μέσα σε οκτώ μήνες βρίσκεται με τρίτο κατά σειρά αρχηγό.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά λόγω της άκομψης παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας στις κρίσεις και τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματικών και μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, σήμερα αποστρατεύτηκε και ο μέχρι χθες αρχηγός, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι προφανές ότι η καρέκλα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι πλέον «ηλεκτρική».
Όμως Ζιαζιάς και Γκίνης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Και οι δύο προωθούσαν συστηματικά τον μετασχηματισμό ή για να το πούμε πιο ωμά το «συμμάζεμα» του Ελληνικού Στρατού που ακόμη και σήμερα διαθέτει το δικό του «βαθύ κράτος», όλους αυτούς τους αποσκελετωμένους σχηματισμούς, μονάδες και υπηρεσίες της αποκαλούμενης ζώνης εσωτερικού που αποτελούν απομεινάρια της περιόδου μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
Σχηματισμοί, μονάδες και υπηρεσίες που με ελάχιστο προσωπικό, που ταλαιπωρείται λόγω των ελλείψεων για να φέρει εις πέρας το έργο του, ενώ ταυτόχρονα απομυζούν πιστώσεις από τον πετσοκομμένο λειτουργικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι σχηματισμοί και μονάδες της πρώτης γραμμής και οι στρατηγικές εφεδρείες.
Τόσο ο Ζιαζιάς όσο και ο Γκίνης όταν είχαν αντίστοιχα τα καθήκοντα του Α/ΓΕΣ και του διοικητή της 1ης Στρατιάς είχαν κυριολεκτικά οργώσει τη ζώνη εσωτερικού αποκτώντας προσωπική εμπειρία και γνώση της κατάστασης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν φανατικοί υπέρμαχοι της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού που όμως πολεμιέται λυσσαλέα από τους τοπικούς πολιτικούς, κομματικούς και… εκκλησιαστικούς άρχοντες που το κάθε στρατόπεδο στην περιοχή τους δεν το βλέπουν ως κομμάτι μίας πολεμικής μηχανής αλλά ως μηχανισμό τόνωσης, μέσω της κατανάλωσης, της τοπικής οικονομίας (χωρίς βέβαια ποτέ να ασχοληθούν σοβαρά με την ουσιαστική ανάπτυξη και συγκεκριμένα την δημιουργία και ανάπτυξη παραγωγικών δομών).
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες την αποστρατεία του αντιστράτηγου Γκίνη έφεραν δύο λόγοι:
>Η επιμονή του στην αναδιοργάνωση (τη νέα δομή δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού). Σημειώνεται, ότι από τον περασμένο Αύγουστο η μελλοντική δομή δυνάμεων είχε υποβληθεί από το ΓΕΣ και μάλιστα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και από άτυπο Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο υφυπουργών. Όμως υπουργική υπογραφή δεν μπήκε και από τότε κάπου… χάθηκε στον δρόμο προς το ΚΥΣΕΑ. Προφανώς οι διαρροές κυβερνητικών κύκλων περί «ευκαιρίας που δόθηκε και δεν αξιοποιήθηκε», αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση.
>Η σφοδρή αντίδρασή του στον κατάλογο μεταθέσεων και τοποθετήσεων 350 αξιωματικών και υπαξιωματικών που του «ενεχειρίστηκε» για τα περαιτέρω. Φυσικά τα κριτήρια με τα οποία είχε συνταχθεί ο κατάλογος δεν ήταν υπηρεσιακά αλλά «κοινωνικής εξυπηρέτησης» (με την απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο είναι εμφανές ότι το κομματικό σύστημα βρήκε νέο πεδίο δόξης λαμπρόν για να δημιουργεί και να εξυπηρετεί την «πελατεία» του).
Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, τότε εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα γιατί ακόμα και στο βαθύτερο σημείο της οικονομικής κρίσης το πολιτικό σύστημα (ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται κοινοβουλευτικά από τρία κόμματα), συνεχίζει απτόητο να εφαρμόζει τις «παραδοσιακές» μεθόδους που ήδη κατέστρεψαν τη χώρα.
defence-point.gr