Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel, ένα μέρος της οποίας ήρθε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, Καθαρά Δευτέρα για την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ευρώπη.
"Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται", λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει:
"Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μία κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” με “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος. (…) Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν αυτή εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές.
Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός".
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι "η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο".
"Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται".
Παρόλα αυτά, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξακολουθεί να χαρακτηρίζει μονόδρομο τις δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς.
Τέλος, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι θα στηρίξει την Ά. Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα στη Γερμανία.
"Μου το ζήτησαν και έχω πει ήδη ότι θα το κάνω", σημειώνει. Την ίδια ώρα αποκλείει πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δεν φταίνε οι Κύπριοι μικροκαταθέτες λέει ο Γιούνκερ σε άλλη του συνέντευξη
Σε άλλη του συνέντευξή την οποία και δημοσιεύει την Τρίτη η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι "κατανοεί" την αναστάτωση των μικροκαταθετών στην Κύπρο, που δεν φταίνε σε τίποτε για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. Συγχρόνως σημειώνει πως, από την άλλη πλευρά, δεν κατανοεί τη στάση της Ευρωομάδας από την οποία ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.
Αν κι αυτό δεν είναι πολύ "συναδελφικό", αφού, όπως ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να σχολιάσει τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup στην οποία ο ίδιος δεν ήταν πλέον παρών, δεν μπορεί να μην πει ότι δεν είναι σύμφωνος με τη λύση.
Είπε επίσης ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη ότι οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς, ενώ διευκρίνισε πως η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ισχύει για την περίπτωση που χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, όμως στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει χρεοκοπία κάποιας τράπεζας, για αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι αλήθεια ότι από ειδική περίπτωση σε ειδική περίπτωση λαμβάνονται μέτρα, για τις επιπτώσεις των οποίων κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι βέβαιος και για αυτό θα ήταν καλό να εξεταστεί και πάλι το ζήτημα των μικροκαταθετών.
Στο ερώτημα γιατί δεν εξετάστηκε η λύση της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι αν είχε γίνει αυτό οι εταίροι θα είχαν παραβεί τις δεσμεύσεις τους, καθώς όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» της αξίας των κρατικών ομολόγων για την Ελλάδα, είχαν συμφωνήσει ότι αυτό το εργαλείο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη περίπτωση.
news247.gr