Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ερωτηματικά για την αναστάτωση με διορισμένους Ιμάμηδες σε Ρόδο & Κω.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην κοινότητα των Μουσουλμάνων της Ρόδου με αφορμή τον διορισμό νέου Ιμάμη από τον περασμένο Νοέμβριο και άρχισε η ίδια αναστάτωση και στην Κω!
Οι δύο υποθέσεις εγείρουν πλείστα όσα ερωτηματικά και απορίες αφού η αναστάτωση στις δύο κοινότητες επήλθε μετά από τον διορισμό Ιμάμηδων σε Ρόδο και Κω όπου θεωρούνται ευαίσθητες περιοχές και επί σειρά ετών εγείρεται θέμα ‘μειονοτήτων’ με διάφορες προκλήσεις που εξυπηρετούν καθαρά πολιτικούς λόγους.
Για το θέμα της Κω, γράφει μεταξύ άλλων ‘Το Βήμα της Κω’:

Η ανακοίνωση του νέου ΔΣ του ΒΑΚΟΥΦ προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, κύρια στους κύκλους του Σ/γου των Μουσουλμάνων, στελέχη του οποίου δηλώνουν πως δέχθηκαν σοβαρές διαμαρτυρίες για ορισμένα από τα πρόσωπα, αλλά και για τις διαδικασίες επιλογής. Ήδη έγιναν ανάλογες παρεμβάσεις και σε τοπικά πολιτικά πρόσωπα, που δηλώνουν ότι δεν είχαν ανάμειξη. Επίσης, «παράσταση» έγινε και στα κόμματα, ένα εκ των οποίων θα ασχοληθεί με το θέμα και πιθανότατα θα κάνει και επίσημη ανακοίνωση.
* Με την ευκαιρία αυτή έρχεται στην επικαιρότητα και ένα άλλο «λεπτό» θέμα, που αφορά τις σχέσεις των εδώ Μουσουλμάνων με τον επίσημο (διορισμένο από το κράτος και αμειβόμενο) Ιμάμη κ. Δαμάτογλου, αλλά και τον νέο που έφερε και συντηρεί μισθολογικά στην Κω ο Σ/γος «Ομόνοια» από την Κομοτηνή, και αφού ζήτησε τα κλειδιά από το ΒΑΚΟΥΦ, λειτουργεί το τζαμί της Πλατ. Ελευθερίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δαμάτογλου θεωρείται από ορισμένους ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρός στις επιταγές του Κορανίου και στα ισλαμικά ήθη, παρεμβαίνοντας στον τρόπο ζωής και ένδυσης, ζητώντας – λένε – μέχρι και την παραδοσιακή μαντήλα. Επιπλέον, λένε πως κάνει ενέργειες να διοριστεί από το Υπ. Παιδείας ως 2ος Ιμάμης για την Πλατ. Ελευθερίας ο αδελφός του, που είναι επίσης σπουδασμένος στην ίδια αυστηρή Σαουδαραβική Θεολογική Σχολή


prionokordela