ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ήλθε πάλι στην επικαιρότητα το δράμα των εκατομμυρίων αποκλεισμένων Παλαιστινίων στη μικρή λωρίδα γης της Γάζας. Σχεδόν ενάμιση χρόνο από τότε που η Γάζα δέχθηκε τους σφοδρότατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών και όλη την –φτωχή– υποδομή της κατεστραμμένη, τώρα μια διεθνής πρωτοβουλία, με σημαντικούς πυρήνες στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες, που στόχο είχε να σπάσει τον αποκλεισμό, μετατρέπεται από τους Ισραηλινούς σε λουτρό αίματος.
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ούτε και να εισάγουν τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν. Ούτε από το Ισραήλ ούτε και από τα σύνορα με την «αδελφή» αραβική χώρα, Αίγυπτο. Στη δε Μεσόγειο δεν τολμούν να βγουν ούτε καν για να ψαρέψουν, αφού τα ισραηλινά περιπολικά συχνά τους βυθίζουν.
ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και διά της βίας, μπλόκαρε τα «καραβάκια» που ήθελαν να σπάσουν τον αποκλεισμό. Ομως, ουδείς πίστευε ότι θα το επιχειρούσε με τέτοια ωμότητα, όπως χθες. Αυτή τη φορά βασικός πυλώνας της πρωτοβουλίας ήταν οι τουρκικές οργανώσεις, οι οποίες μάλιστα κατευθύνονταν στη Γάζα με δύο ιδιαιτέρως μεγάλα πλοία. Αυτά, τα οποία είχαν τους νεκρούς. Η τουρκική πρωτοβουλία γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια χάρις –και– στις κινήσεις Ερντογάν να ηγηθεί το «κοσμικό Ισλάμ» που εκπροσωπεί όλων των μουσουλμάνων της Μ. Ανατολής. Κάτι που προκάλεσε θεαματική ψυχρότητα στις ισραηλοτουρκικές σχέσεις.
ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ήδη έχει προκαλέσει μεγάλο διεθνή αντίκτυπο, ενώ σηματοδοτεί εξελίξεις στην περιοχή. Κι όμως, αν κρίνει κανείς από τις αμήχανες αντιδράσεις της, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα μείζονα αυτά γεγονότα ως απλός θεατής.