H Τουρκία εντείνει καθημερινά την ιδιαίτερα επιθετική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και με πολλαπλές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το «ράλι» υπερπτήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο εξελίσσεται σε κούρσα προκλήσεων, καθώς οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι μηδενικές σε στρατιωτικό επίπεδο και εξαιρετικά υποτονικές σε διπλωματικό. Μέχρι τις 15 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη είχαν περάσει 45 φορές πάνω από ελληνικά νησιά, με επίκεντρο την περιοχή του Αγαθονησίου, συνήθως σε χαμηλό ύψος ώστε ο εκκωφαντικός ήχος στο πέρασμά τους να προκαλεί τρίξιμο στα παράθυρα των σπιτιών των κατοίκων του ακριτικού νησιού.Κι ενώ η εναέρια δραστηριότητα εντείνεται στην περιοχή κυρίως μεταξύ Χίου και Σάμου, τουρκικές ακταιωροί εσκεμμένα παραβιάζουν και τα θαλάσσια σύνορα, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους τον Αύγουστο στην περιοχή του Καστελόριζου.
Μέχρι τη στιγμή που η τουρκική φρεγάτα προσέκρουσε σε ύφαλο με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλης έκτασης ζημιές, να χάσει το σόναρ της και να αναγκαστεί να οδηγηθεί ρυμουλκούμενη για επισκευή.Επτά θαλάσσια συμβάντα έχουν καταγραφεί μέσα στον Αύγουστο, όταν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και πολεμικά πλοία παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα, τα έξι από αυτά στην περιοχή του Καστελόριζου και το ένα στην περιοχή των Ιμίων. Διαβήματα διαμαρτυρίας στέλνονται πλέον καθημερινά για την τουρκική δραστηριότητα, αλλά όλα απορρίπτονται καθώς η Αγκυρα επιχειρεί με την τακτική της να δημιουργήσει τετελεσμένα στον χώρο του Αιγαίου. Ο κίνδυνος δημιουργίας ενός ατυχήματος από την τόσο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι πρόδηλος.Προγραμματισμός. Οι Τούρκοι δεν σπαταλούν χρήματα για να εκτελούν τις στρατιωτικές τους προκλήσεις, αλλά τις εντάσσουν στην καθημερινή τους εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Προγραμματίζουν δηλαδή την εκπαίδευση που κάνουν τα αεροσκάφη τους μέσα στον χώρο του Αιγαίου και κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης πραγματοποιούν και μια υπερπτήση πάνω από ελληνικά νησιά, για να ασκούν και ψυχολογική πίεση τόσο στους κατοίκους όσο και στους Ελληνες στρατιωτικούς που δεν έχουν πάρει καμία διαταγή αντίδρασης. Η ελληνική πλευρά παραμένει στρατιωτικά απαθής, αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη και αποφεύγοντας να κάνει εμπλοκές, ενώ στα θαλάσσια σύνορα αρκείται στην καταγραφή των συμβάντων και όχι στην αποτροπή τους, για να ακολουθήσει μετά η διπλωματική οδός της διαμαρτυρίας με διάβημα, η τύχη του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη από την πλευρά της Αγκυρας.