Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Αλβανία: Διαμαρτυρία τσάμηδων στην πόλη Φίερ. Τι ζητούν

Οι τσάμηδες σε διαμαρτυρία: Θέλουμε τη δημοκρατία μας»
Μάιος 12, 2018. 16:17
Αλβανοτσάμηδες προέβησαν σε διαμαρτυρία στην πόλη Φίερ της Αλβανίας το Σάββατο το πρωί.
 Οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους τη πόλης φώναζαν συνθήματα «Τσαμουριά- τσαμουριά», επιδιώκοντας τη δημιουργία μιας ‘ανεξάρτητης δημοκρατίας της Τσαμουριάς’.
Αλβανικά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι  δεν έγινε γνωστό εάν οι πολίτες αυτοί ανήκουν στο Κόμμα των Τσάμηδων του PDIU ή στο ‘άλλο’ του εξωτερικού,  που αυτοαποκαλείται «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς».
 
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, έχει διαγραφεί ο όρος ‘τσαμουριά’ από τον κατάλογο των Τιράνων κατόπιν προτροπής της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά, κανείς δεν είναι γνώστης των διαμειβόμενων  μεταξύ των δύο συνομιλητών  αφού όλα γίνονται με απόρρητο και όχι  με διαφανή τρόπο.
 
Το SManalysis  θα σημειώσει ότι «είναι παράξενο που οι διαδηλώσεις στην Αλβανία έχουν αλυτρωτικό χαρακτηριστικό, σε μια εποχή που στην ελληνική κοινότητα της Αλβανίας, παραβιάζονται από το αλβανικό κράτος, οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαίωματα με βάση την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου  που υπογράφηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914.
Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ελλάδας αποφάσισαν να προβούν  σε συμφωνίες που εκκρεμούν τα τελευταία 70 χρόνια, μια πολιτική που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό  από την Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, αλλά και από την ελληνική αντιπολίτευση.
 
(Στοιχεία από faxweb.al, SManalysis)