Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Οι περιπολίες στο Αιγαίο και οι “ευνουχισμένοι κυβερνήτες” από το δόγμα του “μην προκαλείτε”..

Πολλά χρόνια τώρα οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων φεύγουν από το Ναύσταθμο έχοντας τις εξής οδηγίες-διαταγές: “Μην προκαλείτε”, “προσοχή μην αρχίσετε εσείς πόλεμο”, “δεν κλιμακώνουμε” κι άλλα παρόμοια!
Αυτές οι οδηγίες/εντολές έχουν δοθεί από πολλούς ανώτατους, με διαφορετικούς Αρχηγούς ΓΕΝ και με όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις!
 Για να μην βγάλει κάποιος “απ΄ έξω την ουρά του”…
Όπως έλεγε στο Militaire.gr παλαιός πια κυβερνήτης “αποπλέουμε ευνουχισμένοι”! Έχει δίκιο…
Επειδή είναι εύκολο να παρεξηγηθούμε κι επειδή πολλοί θα σπεύσουν να συμπεράνουν πως είμαστε υπέρ των κανονιοβολισμών και των βυθίσεων, να επισημάνουμε ότι υπάρχει τεράστια απόσταση από το να συζητά κάποιος για μια κανονική περιπολία στην οποία οι κυβερνήτες μπορούν να λάβουν μια σειρά μέτρων και να ενεργήσουν όπως πρέπει, μέχρι να φθάσουμε στους…κανονιοβολισμούς. Αυτή την απόσταση δεν χρειάζεται να επιδιώκουμε να την καλύψουμε, αλλά από την άλλη δεν είναι δυνατόν να ΄χουμε φθάσει στο άλλο άκρο: αυτό του “ευνουχισμού”.
Η τεχνολογία μάλιστα έκανε ακόμη χειρότερη την κατάσταση της απόλυτης επιβολής του δόγματος της “στρατηγικής ψυχραιμίας”. Υπήρξε περίπτωση που από κέντρο επιχειρήσεων που είχε “ζωντανή εικόνα” περιπολίας, δόθηκε εντολή στον κυβερνήτη για το πόσες μοίρες δεξιά πρέπει να πλεύσει! Δεν είναι υπερβολή, είναι γεγονός και δεν είναι και το μοναδικό.
Όχι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αντιταχθούμε στην απόφαση του Α/ΓΕΝ για αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ. Από τη στιγμή που έκρινε ότι έπρεπε να γίνει η αλλαγή ορθώς το έπραξε και ας γκρινιάζουν από το Στόλο. Ούτε πρέπει να συνδεθούν αυτά που γράφουμε με το συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο προφανώς έγιναν λάθη. Με αφορμή το περιστατικό όμως άνοιξε η συζήτηση περί “ευνουχισμένων κυβερνητών” και τις αγωνίες στελεχών μεταφέρουμε.
Τα πολεμικά πλοία του Στόλου μας περιπολούν στο Αιγαίο, στο οποίο η χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Ασφαλώς και δεν έχουμε καμία πρόθεση και κανένα λόγο να προκαλέσουμε κανέναν. Έχουμε όμως πολλούς λόγους να επιβάλλουμε με τα μέσα που υπάρχουν το διεθνές δίκαιο και τη θέλησή μας να προασπίσουμε όσα νομίμως μας ανήκουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με προσωπικό που ελέγχεται ακόμη και για το που…θα στρίψει στο Αιγαίο. Οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων πρέπει να ΄χουν την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων, την άνεση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να κρίνονται από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, που δεν είναι εύκολη. Όλα αυτά θα ΄πρεπε να ΄ναι αυτονόητα, όπως αυτονόητο πρέπει να ΄ναι για κάθε στέλεχος του ΠΝ, ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό να είναι κάποιος κυβερνήτης σε πλοίο του Στόλου.