Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Στις 9 Μαίου 1945 η Ρωσία νίκησε τη Γερμανία: Ο Πούτιν ετοιμάζει φιέστα, με νόημα [εικόνες]

Για επίδειξη ισχύος και πατριωτισμού ετοιμάζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή την επέτειο της νίκης Ρωσίας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Η επέτειος της νίκης του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας, που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου στη Ρωσία φέτος έχει λάβει νέες διαστάσεις λόγω της κρίσης με την Ουκρανία.
Φήμες μάλιστα θέλουν τον ρώσο πρόεδρο να μεταβαίνει στην Κριμαία για να δηλώσει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την αδιάρρηκτη σχέση της νεοπροσαρτηθείσας χερσονήσου με τη «μητέρα Ρωσία».

Φέτος, το Κρεμλίνο προσπαθεί να τροφοδοτήσει όσο σπάνιες φορές στο παρελθόν τον ρωσικό πατριωτισμό εν μέσω της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση. Παράλληλα,προστρέχει όλο και περισσότερο σε αναφορές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μιλώντας για την Ουκρανία.Η Μόσχα συγκρίνει τη βία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία με τα χειρότερα ναζιστικά εγκλήματα και κατηγορεί τη Δύση για αδιαφορία.
«Εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, «η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η φασιστική ιδεολογία προσελκύει νέους οπαδούς. Αυτό που έγινε στην Οδησσό στις 2 Μαΐου είναι ξεκάθαρος φασισμός», τόνισε, αναφερόμενος στον εμπρησμό του κτηρίου των συνδικάτων από ουκρανούς ακροδεξιούς που προκάλεσε τον θάνατο 40 ανθρώπων.
Η ρωσική διπλωματία δημοσίευσε τη Δευτέρα "Λευκή Βίβλο" στην οποία καταγγέλλει "μαζικές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες αποδίδει στους ουκρανούς εθνικιστές. Ο κατάλογος των παραβιάσεων συνοδεύεται από φωτογραφίες της περιόδου της γερμανικής κατοχής της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μόσχα δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει την προσήλωση των ουκρανών εθνικιστών στον Στέπαν Μπαντέρα, εθνικιστή και αντισοβιετικό ηγέτη που συνεργάσθηκε με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Κορύφωση των εορτασμών για τη νίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία θα είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία, το νέο «πετράδι του στέμματος», μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσία. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πιθανόν να παραστεί και στην παρέλαση στην Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση των εορτασμών στην Κόκκινη Πλατεία. Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ένας από τους σκληρούς της Μόσχας απέναντι στην ουκρανική κρίση, θα παρευρεθεί στους εορτασμούς στην Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή του Μόλδοβα, με αποσχιστικές τάσεις, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους ξένους αναλυτές, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέα «Κριμαία».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει τα τελευταία χρόνια την καλλιέργεια του ρωσικού πατριωτισμού στο κέντρο της πολιτικής του. Στο ίδιο κλίμα κινούνται, όπως είναι επόμενο, όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. «Η νίκη επί του ναζισμού επιτεύχθηκε με τίμημα τεράστιο αριθμών θυμάτων και δεινών», δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. «Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να λησμονήσει ή να χειραγωγήσει για πολιτικούς λόγους τη συμβολή του λαού μας στη σωτηρία του κόσμου από τις απειλές υποδούλωσης στον φασισμό».
Φωτογραφίες: Reuters, www.rt.com


Πηγή: Στις 9 Μαίου 1945 η Ρωσία νίκησε τη Γερμανία: Ο Πούτιν ετοιμάζει φιέστα, με νόημα [εικόνες] | iefimerida.gr