Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Russia24: Σκηνοθετημένη η επίθεση με χημικά στην Ντούμα


BINTEO-ellinonea

Σύμφωνα με μαρτυρία αγοριού που παρουσιάζει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο
Η Ρωσία μετέδωσε την Τετάρτη το βράδυ ρεπορτάζ στο οποίο εμφανίζεται ένας μικρός Σύρος να υποστηρίζει πως συμμετείχε στη σκηνοθεσία μιας χημικής επίθεσης η οποία φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε
στις 7 Απριλίου στη συριακή πόλη Ντούμα και η μαρτυρία του αυτή μπορεί να παρουσιαστεί στον ΟΗΕ.

Γυρισμένη από το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24, η συνέντευξη του αγοριού προβλήθηκε την Πέμπτη απ' όλα σχεδόν τα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται να παρουσιαστεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την επόμενη συνεδρίασή τους, ως απόδειξη «χειραγωγήσεων» που συνδέονται μ' αυτή τη φερόμενη επίθεση, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Η επίθεση με «τοξικά αέρια», που αποδόθηκε στις συριακές κυβερνητικές δυνάμιες και από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι στις 7 Απριλίου στην Ντούμα, σύμφωνα με διασώστες, προκάλεσε πλήγματα εκ μέρους της Ουάσινγκτον, του Παρισιού και του Λονδίνου εναντίον εγκαταστάσεων της συριακής κυβέρνησης ενώ ενίσχυσε τις διπλωματικές εντάσεις.

Η Μόσχα και η Δαμασκός διέψευσαν πως οι συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν χημική επίθεση στην Ντούμα και κατηγόρησαν αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι οργάνωσαν μια σκηνοθεσία.

Στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Η σκηνοθεσία του πολέμου», το δίκτυο Russia 24 υποστηρίζει πως το αγόρι, το οποίο παρουσιάσθηκε ως ο Χάσαν Ντιάμπ, ένας 11χρονος Σύρος, ενώ οι δηλώσεις του δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν με ανεξάρτητο τρόπο από το Γαλλικό Πρακτορείο, υποδύθηκε το θύμα χημικής επίθεσης σε βίντεο που γυρίσθηκε, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, από τη μη κυβερνητική οργάνωση Λευκά Κράνη, τους διασώστες που επιχειρούν σε ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και οι οποίοι επισήμαναν αυτή τη φερόμενη επίθεση.

Το αγόρι δεν λέει τίποτε περί παρουσίας καμερών επιτόπου, όμως ένας άνδρας που εμφανίζεται από το Russia 24 ως ο πατέρας του, ο Όμαρ Ντιάμπ, υποστήριξε πως «οι μαχητές έδωσαν για τη συμμετοχή σ' αυτό το γύρισμα χουρμάδες, γλυκά και ρύζι».