Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Χάος στη Μυτιλήνη: Ταραχές μέχρι τα ξημερώματα - Οι πολίτες έφτασαν στα όρια τους (βίντεο, φωτό)

Τα χθεσινά επεισόδια στην Μυτιλήνη μεταξύ αλλοδαπών και ντόπιων  πολιτών καταδεικνύουν ότι πλέον το νησί δεν αντέχει άλλο την συνεχιζόμενη από το 2015 κατάσταση της παραμονής εκεί, μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για αρκετέτες ώρες η προκυμαία της Μυτιλήνης γύρω από την πλατεία Σαπφούς από συγκρούσεις πολιτών με μετανάστες και την παρέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ.
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού.
Η κατάσταση άεχισε να «θερμαίνεται» και ανάψανε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ενώ εκτοξεύθηκαν και φωτοβολίδες και βεγγαλικά.
Κάποια στιγμή περί τις 23.00 μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης.
Η αστυνομία έκανε τότε χρήση δακρυγόνων.
Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε. 
Φυσικά εμφανίστηκαν  προς ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, άτομα του αριστερού και του αναρχικού χώρου
Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.
Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αναρχικοί καιπολίτες. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.
 
Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν ανάμεσά τους έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να αποτρέψουν οι δύο πλευρές να έρθουν σε απευθείας σύγκρουση.
Μετά τις 2.30 τα ξημερώματα οι επιθέσεις έγιναν πιο σποραδικές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvospost.gr στα επεισόδια έχουν τραυματιστεί, 35 άνθρωποι από πέτρες.
Στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας οι αστυνομικοί σε μια επιχείρηση που κράτησε περίπου 10 λεπτά απομάκρυναν τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Πλατεία Σαπφούς παρά τις έντονες αντιδράσεις τους και τους μετέφερε με λεωφορεία στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια.
Οι αλλοδαποί αρνούνταν να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή