Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Αποκάλυψη-βόμβα της Yahoo: Χάκερς υπέκλεψαν τα στοιχεία 1 δισ. λογαριασμών

Σε μια αποκάλυψη -βόμβα ότι τον Αύγουστο του 2013 είχαν υποκλαπεί δεδομένα, που αφορούσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο λογαριασμούς χρηστών της, προχώρησε η Yahoo, τρία χρόνια μετά από το συμβάν.
Η μαζική εκείνη παραβίαση από χάκερς, θεωρούμενη η μεγαλύτερη στην ιστορία, είχε ακολουθηθεί από μια άλλη το 2014, όταν είχαν παραβιασθεί περίπου 500 εκατομμύρια λογαριασμών χρηστών της ίδιας εταιρείας.
Το δεύτερο περιστατικό παραβίασης είχε αποκαλυφθεί μόλις φέτος τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό, κατά τη διερεύνηση της δεύτερης κυβερνοεπίθεσης, η Yahoo αποκάλυψε ότι το 2013 είχε προηγηθεί μια πολύ χειρότερη.
Η παραβίαση του 2013 πιθανώς αφορούσε ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων, κωδικούς πρόσβασης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όχι όμως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με τη Yahoo.

Verizon

Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται στη φάση της εξαγοράς της από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon, δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία και άλλες αρμόδιες Αρχές, ενώ κάλεσε όλους τους χρήστες της να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης (passwords) που έχουν.
Μέχρι στιγμής η Yahoo δεν έχει αποδώσει την κυβερνοεπίθεση του 2013 σε χάκερ συνδεδεμένους με κάποια κυβέρνηση, κάτι όμως που είχε κάνει το Σεπτέμβριο, όταν αποκάλυψε την κυβερνοεπίθεση του 2014, αν και τότε δεν είχε κατονομάσει κάποια χώρα.
Η αμερικανική εταιρεία δέχεται πιέσεις να αποκαλύψει γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά του 2013, να δημοσιοποιήσει τις μαζικές υποκλοπές. Ήδη η μετοχή της δέχεται μεγάλες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο η νέα αποκάλυψη θα επηρεάσει αρνητικά την προωθούμενη εξαγορά της Yahoo από τη Verizon αντί 4,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν οι χρήστες έχουν χάσει για τα καλά την εμπιστοσύνη τους και αντιδράσουν κατά της Yahoo λόγω της υποκλοπής των στοιχείων τους, η αξία της εταιρείας θα είναι πια μικρότερη.
Η Verizon επιφυλάχθηκε και δήλωσε ότι «θα εξετάσει τη νέα εξέλιξη, προτού φθάσει σε οριστικά συμπεράσματα».