Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Επικίνδυνα έτοιμοι για όλα μετανάστες απο το Μπαγκλαντές

Μυτιλήνη: Μετανάστες από το Μπαγκλαντές δηλώνουν ότι θα αυτοκτονήσουν, αν απελαθούν

Eστειλαν επιστολή στην Frontex - Ζητάνε να τους δοθεί άδεια να πάνε από την Λέσβο στην Αθήνα.

Οι φήμες περί μαζικών απελάσεων μεταναστών στην Τουρκία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τροφοδοτούν αντιδράσεις από ομάδες μεταναστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει.
Τις αντιδράσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύουν και οι παρεμβάσεις των «αλληλέγγυων», οι οποίοι μπαίνουν μέσα σε καταυλισμούς και διανέμουν σχετικό έντυπο υλικό. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν συλλήψεις τέτοιων ατόμων μέσα στους καταυλισμούς, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η επιστολή που έστειλε πριν από λίγες ημέρες μεγάλη μερίδα της κοινότητας των προερχομένων από το Μπαγκλαντές μεταναστών, που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Η εν λόγω κοινότητα αριθμεί περί τους 150 ανθρώπους, οι οποίοι, εγκλωβισμένοι επί πολλούς μήνες στη Λέσβο, δηλώνουν, με επιστολή τους στην Frontex: «Περιμένουμε να απελευθερωθούμε. Δυστυχώς, αν απελαθούμε, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αυτοκτονήσουμε».

Στην επιστολή τους αυτή, τα μέλη της κοινότητας των Μπαγκλαντεσιανών ζητούν να υπάρξει «μια βάση, προκειμένου να συζητηθεί η αίτηση ασύλου» και δηλώνουν πως «κάθε πρωί ξυπνάνε προσδοκώντας χαρά και ευτυχία, αλλά, αντίθετα, αντιμετωπίζουν τον πόνο λόγω της έλλειψης ελευθερίας».

Συνεχίζουν, δε, ζητώντας να τους αναγνωριστούν ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είμαστε πρόσφυγες» λένε, «απελπισμένοι, χωρίς πατρίδα, χωρίς χρήματα. Κατά συνέπεια, έχουμε χάσει τα πάντα. Μας έφεραν εδώ για να βρούμε ένα καταφύγιο. Οι περισσότεροι έχουν χάσει συγγενείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ζητούμε τη βοήθεια, για να πάρουμε άσυλο. Ρισκάραμε τη ζωή μας, διασχίζοντας άγρια ποτάμια και θάλασσες. Γιατί να έρθουμε εδώ; Πίσω στα σπίτια μας αντιμετωπίσαμε προβλήματα, καθώς η ασφάλειά μας και η επιβίωσή μας βρέθηκαν σε κίνδυνο, λόγω των πολιτικών που ρήμαξαν τη χώρα μας».

Επίσης, οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, μαζί με ευχές για τα Χριστούγεννα, εκφράζουν και την επιθυμία τους να «τους μετακινήσουν από την Λέσβο και να τους δοθεί άδεια να πάνε στην ενδοχώρα, την Αθήνα».

Και η επιστολή καταλήγει: «Ο Θεός έπλασε τον κάθε άνθρωπο ελεύθερο. Η ικανότητα να διαλέξεις αν θες να ζήσεις ελεύθερος ή σκλάβος, ευτυχισμένος ή φοβισμένος, είναι αυτό που λέγεται ελεύθερη βούληση. Κάθε άνθρωπος γεννήθηκε με ελεύθερη βούληση. Μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν, ενώ άλλοι την καταχρώνται (...) Περιμένουμε να απελευθερωθούμε. Δυστυχώς, αν απελαθούμε, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αυτοκτονήσουμε. Προσευχόμαστε ότι με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, θα μας αντιμετωπίσετε με ευγένεια και καλοσύνη».

Σημειώνεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα οι καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές μετανάστες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από τον χώρο, όπου στεγάζεται η υπηρεσία ασύλου, στον καταυλισμό της Μόριας.