Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Απειλεί την Ορθοδοξία ο Ερντογάν

Οι τρεις μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές που επηρεάζουν τις ελληνόφωνες Εκκλησίες και κυρίως το Οικ. Πατριαρχείο 
Σήμερα δεν θα σας κουράσω με ελληνικής προέλευσης ειδήσεις. Ούτε με όσα συμβαίνουν σε Μητροπόλεις ούτε με μικρότητες μεταξύ ανθρώπων.
 Σκέφτηκα να σας περιγράψω τη μεγάλη εικόνα. Το μέλλον της Ορθοδοξίας στον κόσμο. Οχι γενικότητες. Συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν κυρίως τις ελληνόφωνες Εκκλησίες. Ο πλανήτης βρίσκεται στον απόλυτο αναβρασμό. Αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και συνολικά την Ορθοδοξία.
Η πραγματικότητα είναι μία: γύρω μας συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Εθνικά, πολιτικά, διπλωματικά, κοινωνικά. Το δυστύχημα είναι ότι οι ορθόδοξοι ηγέτες δεν προετοιμάζονται κατάλληλα και το πιθανότερο είναι να πιαστούν στον ύπνο. Εξηγώ συνοπτικά τις τρεις πρόσφατες αλλαγές, οι οποίες πιθανόν να τροποποιήσουν σύντομα τον χάρτη στην Ορθοδοξία.

1. Εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Είναι κοινό μυστικό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στήριξαν ανοιχτά την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Το «χαρτί» δεν τους βγήκε. Στην Αρχιεπισκοπή και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ψάχνουν να ρίξουν γέφυρες με το επιτελείο του νέου Αμερικανού προέδρου. Εως σήμερα έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες, μόνο σε χαμηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά σε κανέναν του άμεσου περιβάλλοντος του νέου προέδρου.

2. Ισχυροποίηση Βλαντιμίρ Πούτιν σε Συρία και «δεσμοί» με Ντόναλντ Τραμπ. Η νέα συμμαχία Τραμπ - Πούτιν, που φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου, θα φέρει αλλαγές. Πολλές και μεγάλες αλλαγές. Και δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ορθοδοξία. Οποιος δεν βλέπει τον κυρίαρχο ρόλο που θα παίξει η Ρωσική Εκκλησία στη Μέση Ανατολή με τις ευλογίες των δύο πλανηταρχών πλανιέται πλάνην οικτράν.

3. Ο προκλητικός και απρόβλεπτος Ερντογάν. Τη μία υποδύεται τον φίλο, την άλλη αμφισβητεί θεμελιώδεις διεθνείς συμφωνίες. Ο «σουλτάνος», που έφτασε να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, δεν θα διστάσει να συμπιέσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η δικαστική εξέλιξη για την τύχη των Τούρκων αξιωματικών θα κρίνει κατά πολύ και τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα. Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου. Κυρίως αυτή την περίοδο, που οι Αμερικανοί θα νίψουν τας χείρας τους, αν ασκηθούν τουρκικές πιέσεις στο Φανάρι.
Αυτές οι τρεις εξελίξεις θα καθορίσουν την επόμενη μέρα σε πολλά και σημαντικά σημεία του πλανήτη και δεν αποκλείεται να αλλάξουν και όσα έως σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα στην παρουσία των ελληνόφωνων Ορθόδοξων Εκκλησιών στον κόσμο.

Μαζί με όλα αυτά, αν υπολογίσουμε και το ασταθές πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, την αδυναμία να χαραχτεί ενιαία εξωτερική πολιτική -και για τα θέματα των Εκκλησιών- και, πάνω απ' όλα, τα κύματα των μουσουλμάνων μεταναστών, που μπορεί να αλλάξουν τη σύνθεση ολόκληρων ευρωπαϊκών λαών, το αύριο για την Ορθοδοξία δεν φαίνεται εύκολο.