Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Λίγο πρίν διαλύσουν την Ουκρανία και κάνει την ηρωϊκή της έξοδο

Η Ουκρανία αρνείται να υπακούσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
«Δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσουμε σε μέτρα, τα οποία θα κάνουν το λαό να υποφέρει και θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική του κατάσταση»,

συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με το Reuters, η άρνηση της Ουκρανίας να σταματήσει, μέσω της κρατικής Naftogaz, να διοχετεύει αέριο 
στα νοικοκυριά σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή με την οποία το αγοράζει από τη ρωσική Gazprom, πρόκειται να περιορίσει σημαντικά το ενδεχόμενο μιας νέας δανειοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στις αρχές του 2011, το ΔΝΤ είχε «παγώσει» πρόγραμμα 15 δισ. δολαρίων, όταν το Κίεβο είχε αρνηθεί να σταματήσει τις επιδοτήσεις, αλλά και να αυξήσει τις τιμές του αερίου.

Τον επόμενο χρόνο η Ουκρανία καλείται να αποπληρώσει χρέος $3,7 δισ. στο ΔΝΤ, και, αν και προς το παρόν δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα, αναλυτές κρίνουν πως τα οικονομικά της θα απαιτήσουν εκ νέου έξωθεν βοήθεια.

Σημαντική υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s 

Την 1η Νοεμβρίου, άλλωστε, ο οίκος Standard & Poor’s είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της Ουκρανίας έξι βαθμίδες κάτω από το επίπεδο επενδύσεων (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της:

 «Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι λιγότερο πιθανό να εξασφαλίσει επαρκές ξένο συνάλλαγμα για εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης»

Ανησυχία για τα χρέη της Ουκρανίας στη ρωσική Gazprom

Την ίδια ημέρα, η ρωσική Gazprom εξέφραζε δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Αλεξέι Μίλερ, την ανησυχία της «για την παρούσα κατάσταση με τις ουκρανικές πληρωμές για την αποστολή φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας τον περασμένο μήνα, το χρέος της Naftogaz από τις προμήθεις αερίου τον Αυγουστο άγγιξε τα $882 εκατ.