Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

'Έχει πλάτες η Τουρκία', όλες τις μεγάλες δυνάμεις, πλήν της Ρωσίας

Νέα πρόκληση για τα 31 χρόνια του ψευδοκράτους με την παρουσία του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίτς
Σε στρατιωτικές ασκήσεις προχώρησαν οι κατοχικές δυνάμεις, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της εμμονής των Τουρκοκυπρίων στον εορτασμό των 31 χρόνων από την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αρκέστηκε στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία χαρακτηρίζει κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς έννομης τάξης και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών το μύθευμα της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.
 Σε ξηρά και αέρα
Οι Τουρκοκύπριοι έριξαν λάδι στη φωτιά το Σαββατοκύριακο κάνοντας χερσαίες και αεροπορικές ασκήσεις στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και όχι μόνο προφανώς σε απάντηση των ελληνικών ασκήσεων πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, δεσμεύτηκε παράνομα ο εναέριος χώρος ανοιχτά της Κερύνειας για τη διεξαγωγή πτήσεων μαχητικών και ρίψεων αντιαεροπορικών βολών, ενώ δεσμεύτηκε και θαλάσσια περιοχή στον Κόλπου της Μόρφου για τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά επί θαλάσσιων στόχων.

Στις εκδηλώσεις για τα 31 χρόνια του ψευδοκράτους παρέστησαν κατά τη φετινή χρονιά ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίτς και ο διοικητής της στρατιάς του Αιγαίου, τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» και τουρκικά πολεμικά εξακολουθούν να παραβιάζουν το κυριαρχικό δικαίωνα της Κύπρου εντός της ΑΟΖ.

«Η παράνομη αυτή συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και τον παράνομο εποικισμό, συντελεί τόσο στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών όσο και στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας» επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Προσθέτει δε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τετελεσμένων, στα οποία προστίθεται τώρα με προκλητικό τρόπο η κατάφωρη παραβίαση από τουρκικής πλευράς του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».