Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σου λέει ο έλληνας πολιτικός, πρέπει να γίνουμε Ευρώπη.. σε ότι τους συμφέρει...


Εγκρίθηκε ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία
Το μέτρο, που προβλέπει κατώτερο μισθό 8,50 ευρώ/ώρα,  εγκρίθηκε από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο και πήρε το δρόμο για το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Εφόσον εγκριθεί και από τους βουλευτές, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.
Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί ένα είδος επανάστασης σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά με το σχέδιο αυτό, το οποίο υπήρξε ο εκ των ων ουκ άνευ όρος που έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού.
H ομοσπονδιακή υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε το μέτρο δίκαιο και εκτίμησε ότι θα αυξήσει σημαντικά το εισόδημα τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων. Η Νάλες προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Δεν θέλετε με τίποτα να μάθετε ποιος είναι ο μέσος μισθός στην Ελβετία..
Έρευνα πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία για τον μέσο μισθό στην Ελβετία, ο οποίος κυμαίνεται στα... 5.100 ευρώ ή 6.118 φράγκα μηνιαίως. Αφορμή στάθηκε η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τη θέσπιση κατώτατου μισθού 4.000 φράγκων μηνιαίως.
Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 3,2% στα 6.118 φράγκα, σε σχέση με το 2010, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το επίπεδο του μέσου μισθού σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 13,4%. Όμως οι ανισότητες είναι μεγάλες. Έτσι από το 2002 ως το 2012 το 10% των πιο καλοπληρωμένων υπαλλήλων είδαν τον μισθό τους να αυξάνεται κατά 22,5%. Αντίθετα για τους λιγότερο καλά αμειβόμενους η αύξηση το ίδιο διάστημα ήταν 9,5%.
Οι περίπου 268.000 λιγότερα καλά αμειβόμενοι εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών (52%), ή σε τομείς όπως η εστίαση και ο τουρισμός (38%) και οι πωλήσεις (20%).
Η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξήθηκε κατά 0,5% τα τελευταία δύο χρόνια και έφτασε το 18,9%.
Εξάλλου οι αλλοδαποί αμείβονται λιγότερο απ" ό,τι οι Ελβετοί, εκτός από αυτούς που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις. Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 35.000 επιχειρήσεις, που μετρούν περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους.