Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ρώσοι ειδικοί προειδοποιούν: «Ωρολογιακή βόμβα οι ουκρανικοί αντιδραστήρες εάν χρησιμοποιήσουν αμερικανικό καύσιμο»

  Ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας
Η χρησιμοποίηση αμερικανικών καυσίμων στους ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες το μόνο που θα δημιουργήσει είναι αρνητική επίδοση στην παραγωγικότητα τους αναφέρει ο Valentines Ivanov γενικός διευθυντής ιδρύματος  Bochvar.
«Εάν  χρησιμοποιηθούν αμερικανικά καύσιμα σε ουκρανικούς αντιδραστήρες αυτοί θα λειτουργούν για λιγότερο χρόνο και θα σταματούν πιο συχνά», είπε ο Ivanov εξηγώντας πως η επένδυση η οποία περικλείει τους αμερικανικούς και τους ρωσικούς αντιδραστήρες είναι κατά πολύ διαφορετική καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί εντελώς διαφορετικά υλικά για να προσθέσει:«Το καύσιμο που παρήχθη από τις ΗΠΑ στα τέλη του 1990 και στις αρχές του 2000 δεν ήταν καθόλου καλό, και αποδείχθηκε μη συμβατό με τους ουκρανικούς αντιδραστήρες. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι Ουκρανοί στο παρελθόν είχαν αρνηθεί να χρησιμοποιήσουν αμερικανικό καύσιμο στους σοβιετικής σχεδίασης αντιδραστήρες τους».

Οι δηλώσεις αυτές του Ivanov έγιναν ύστερα από την συμφωνία στην οποία ήρθαν η κρατική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom και η αμερικανική εταιρεία Westinghouse για την παροχή πυρηνικού καυσίμου για τρείς ουκρανικούς αντιδραστήρες. Ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας έχουν θέσει σοβαρά ερωτήματα για την ασφαλή λειτουργία των αντιδραστήρων αυτών με αμερικανικό καύσιμο.

Η Ουκρανία διαθέτει συνολικά 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες VVER οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί στη χώρα επί Σοβιετικής εποχής και πάντα το καύσιμο που χρησιμοποιούσαν ήταν ρωσικής προέλευσης.

Ένας αντιδραστήρας στην Τσεχία παρουσίασε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ύστερα από αντίστοιχη συμφωνία με την Westinghouse πριν από κάποια χρόνια με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να διακόψει τη λειτουργία του.