Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

CNN: Οι επιθέσεις στις εκκλησίες της Αιγύπτου μαύρος οιωνός για θρησκευτικό πόλεμο [βίντεο]

  'Ζούμε με το φόβο.'
Σκισμένα ιερά βιβλία, κατεστραμμένες εικόνες και σπασμένοι σταυροί. Εκκλησίες καμένες και κατεστραμμένες σε όλο το Κάιρο. Στο νέο ξέσπασμα της βίας και το χάος που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες, οι Χριστιανοί βρέθηκαν στο στόχαστρο. Και πλέον εκφράζονται φόβοι πως η κοινωνική αναταραχή στη χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε θρησκευτικό πόλεμο.
Περισσότερες από 40 εκκλησίες κάηκαν και άλλες 23 δέχθηκαν επιθέσεις και έχουν μεγάλες φθορές από τις αναταραχές των τελευταίων ημερών. «Ηταν τρομακτικό, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Εκλαιγα ασταμάτητα», είπε στο CNN ο Ρίντα Γκέργκις, επίτροπος του Αγ. Μιχαήλ, ενός από τους ναούς που δέχθηκαν επίθεση, ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε να τρέξει για να σωθεί. «Είχαν μαχαίρια, βόμβες μολότοφ, όπλα», πρόσθεσε.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο με άτομα που σπάνε τους σταυρούς των εκκλησιών και τους βάζουν φωτιά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κατηγορούν τους Κόπτες πως στήριξαν την ανατροπή του.
Οι οικογένειες των Χριστιανών που ζουν κοντά στις εκκλησίες δεν θυμούνται ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν. «Τώρα η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει. Ζούμε με το φόβο», είπε ένας από τους κατοίκους στο CNΝ, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ήταν οι μουσουλμάνοι γείτονές του που τον έσωσαν.

Και εκείνοι με τη σειρά τους καταδικάζουν τις καταστροφές. «Κανείς δεν πρέπει να πειράζει τον οίκο του Θεού, είτε πρόκειται για τζαμί είτε για εκκλησία», λένε, αλλά οι Χριστιανοί δεν κρύβουν το φόβο τους για την εξέλιξη της κατάστασης σε πόλεμο ανάμεσα στις θρησκευτικές ομάδες.


Πηγή: CNN: Οι επιθέσεις στις εκκλησίες της Αιγύπτου μαύρος οιωνός για θρησκευτικό πόλεμο [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/119469#ixzz2d0qBpYi5