Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Γενοκτονία διέπραξαν Ε.Ε και Η.Π.Α. Προ ημερών αναγνώρισαν με επίσημες ανακοινώσεις την προμήθεια όπλων στους αντάρτες εισβολής της Συρίας.

ΗΠΑ: Αποστολή όπλων στους αντάρτες υπό την κάλυψη αμερικανικών μαχητικών .Ειδικοί που εξέτασαν προσεκτικά τα ερασιτεχνικά βίντεο με τις επιπτώσεις των επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία καταλήγουν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα θύματα είναι αυθεντικά και ανάλογα με δηλητηρίαση από τοξικό αέριο.

Ακόμη και ειδικοί που είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των βίντεο από προηγούμενες επιθέσεις, αυτή τη φορά συμφωνούν. Παράδειγμα ο Ζαν Πασκάλ Ζάντερς, πρώην αναλυτής χημικού και βιολογικού πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, που μίλησε στον «Guardian» και ο οποίος είχε αμφισβητήσει προηγούμενους ισχυρισμούς για ρίψη χημικών από τον Μπασάρ αλ-Ασαντ:
«Το βίντεο και οι φωτογραφίες αυτή την φορά έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα. Φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασφυξίας, όπως η μπλαβί χροιά του δέρματος. Σε μια ενήλικη γυναίκα φαίνονται μαβιά σημάδια γύρω από το στόμα που δείχνουν θάνατο από ασφυξία», λέει.

Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στη Συρία, φαρμακοποιός το επάγγελμα που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Αμπού Αχμάντ για να μιλήσει μέσω Skype στο «Associated Press», υποστηρίζει ότι φρόντισε δεκάδες τραυματίες σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο οι οποίοι «άφριζαν από το στόμα, είχα συσταλμένες κόρες ενώ όσοι ήταν ακόμη ζωντανοί δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και τελικά πέθαναν. Το δέρμα γύρω από την μύτη και τα μάτια τους ήταν γκρι».
Άλλα εμφανή συμπτώματα ήταν ότι γύριζαν τα μάτια τους και είχαν σπασμούς. Ένα παιδί είχε κόρες μικρές σαν κουκίδες _ σύμπτωμα που συνδέεται με το σαρίν, μια ισχυρή νευροτοξίνη.

Ο Ζάντερς όμως και άλλοι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι ότι χρησιμοποιήθηκε σαρίν. «Αν ήταν σαρίν, θα βλέπαμε περισσότερους σπασμούς. Επίσης, και οι άνθρωποι που φρόντιζαν τα θύματα θα εμφάνιζαν έντονα δευτερεύοντα συμπτώματα από δηλητηρίαση».

Πολλά από τα συμπτώματα που φαίνονται στα βίντεο θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα, όπως ΤΕΡΡ ή παραθείο.

Ο ελβετός ειδικός Στέφαν Μογκλ εξηγεί στο «Spiegel» ότι οι συσταλμένες κόρες, που φαίνεται να έχουν αρκετά από τα θύματα, θεωρείται ένα από τα πρώτα συμπτώματα των αερίων που προσβάλουν το νευρικό σύστημα. «Εμφανίζουν επίσης μυϊκούς σπασμούς σε διάφορα σημεία του σώματος ή τρέμουν ολόκληροι. Άλλη επίπτωση των νευροτοξικών αερίων είναι ότι αφρίζει το στόμα διότι οι δακρυγόνοι και οι σιελογόνοι αδένες βρίσκονται σε υπερδιέγερση».
Κρίνοντας την αυθεντικότητα των βίντεο, ο Μογκλ προσθέτει ότι «η συστολή της κόρης μπορεί να προκληθεί με κολλύριο, αλλά δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί κάποιος ότι έχει σπασμούς σε όλο του το σώμα. Ειδικά αφού πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά. Δεν μπορούν να προσποιηθούν αυτά τα συμπτώματα».
 
Ποιο χημικό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε

Σαρίν

Αχρωμο και άοσμο υγρό που σκοτώνει κυρίως μέσω της εισπνοής. Προκαλεί σιελόρροια, εφίδρωση και συστολή της κόρης του ματιού και συνήθως σκοτώνει μέσω ασφυξίας. Τα μολυσμένα ρούχα εκλύουν σαρίν επί μισή ώρα μετά την επίθεση.
Ταμπούν

Το πρώτο νευροχημικό αέριο που αναπτύχθηκε και το ευκολότερο στην κατασκευή καθώς τα χημικά που απαιτούνται πωλούνται ελεύθερα στην αγορά. Εχει ελαφρώς φρουτώδη οσμή, αλλά πολύ αδύναμη. Παραμένει στις επιφάνειες για περισσότερο χρόνο απ' όσο το σαρίν.

Σομάν
Το νευροχημικό που σκοτώνει γρηγορότερα απ' όλα. Επιδρά όπως τα υπόλοιπα. Εχει οσμή ελαφρώς φρουτώδη ή καμφοράς.


VX
Πιο ισχυρό από το σαρίν. Πιστεύεται ότι το οπλοστάσιο του Ασαντ περιλαμβάνει VX. Είναι ένα ελαιώδες υγρό με κεχριμπαρένιο χρώμα και, όπως το σαρίν, δεν έχει οσμή ή γεύση. Προκαλεί παρόμοια συμπτώματα.
Φωσφαγένιο




Βιομηχανικό χημικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και παρασιτοκτόνων. Ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο χημικό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκαλεί υγρό στους πνεύμονες, λαχάνιασμα και καρδιακή ανεπάρκεια.




Εντομοκτόνα
Τα νευροτοξικά αέρια είναι η ισχυρότερη μορφή οργανοφωσφορικών αλλά ηπιότερες μορφές χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα τα οποία όμως, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να σκοτώσουν. Εντομοκτόνα που κατασκευάστηκαν για γεωργική χρήση, όπως το ΤΕΡΡ και το παραθείο, έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους στο παρελθόν.
 
 
ΗΠΑ: Αποστολή όπλων στους αντάρτες υπό την κάλυψη αμερικανικών μαχητικών
 
Τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία φαίνεται πως έχει αποφασίσει ο Λευκός Οίκος σε μια κίνηση μεγάλου ρίσκου καθώς είναι άγνωστη η αντίδραση της Ρωσίας εάν τελικά κάτι τέτοιο ανακοινωθεί και επίσημα πολύ δε περισσότερο επιχειρηθεί να εφαρμοστεί.
Οι πληροφορίες για την δημιουργία της ΖΑΠ έρχονται ύστερα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama να εξοπλίσει τους αντάρτες της Συρίας με αφορμή τις αναφορές ότι το καθεστώς του Bahar Al Assad έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον ανταρτών.
Η απόρρητη διαταγή του Obama, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ εξουσιοδοτεί την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) να συντονίσει το έργο της αποστολής όπλων στους Σύρους αντάρτες αποστολή η οποία θα συνοδευθεί και από την επιβολή «μερικής» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Τα όπλα προς του αντάρτες – «ακτιβιστές» επί το… ορθότερο- θα περιλαμβάνουν κυρίως φορητό οπλισμό αλλά και αντιαρματικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά βλήματα.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα περιοριζόμενος μόνο να πει πως ο Β. Obama αποφάσισε την «αναβάθμιση» της υποστήριξης στους «μετριοπαθείς» αντάρτες τόσο «έκταση» όσο και σε «κλίμακα».
«Ο πρόεδρος πήρε την απόφαση για παροχή περισσότερης βοήθειας στη συριακή αντιπολίτευση η οποία θα περιλαμβάνει και άμεση προμήθεια όπλων στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο των Σύρων ανταρτών» δήλωσε ο Ben Rhodes βοηθός του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal η προτεινόμενη ΖΑΠ θα μπορεί να εκτείνεται μέχρι και 40 χλμ. εντός του συριακού εδάφους και θα «επιβάλλεται» από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ τα οποία θα πετούν εντός του ιορδανικού εναέριου χώρου οπλισμένα με βλήματα αέρος-αέρος ή αέρος-εδάφους μεγάλης εμβέλειας.
Π ανάθεση των ρόλων στα αμερικανικά αεροσκάφη θα αφορά τόσο κατάρριψη συριακών αεροσκαφών όταν αυτά θα επιχειρούν να προσβάλλουν θέσεις των «ακτιβιστών» όσο και της συριακής αεράμυνας η οποία θα απειλεί τη δυνατότητα των αμερικανών να επιβάλλουν την ΖΑΠ.
Όσο και αν προς το παρόν οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους λέγοντας πως δεν θα είναι αναγκαία η καταστροφή της συριακής αεράμυνας εντούτοις ΄όλοι γνωρίζουν τι κατάληξη θα έχει: Ακριβώς η ίδια που είχε και η επιβολή ΖΑΠ στη Λιβύη. Αρχικά είχε επιβληθεί για την «προστασία του άμαχου πληθυσμού» από τα «αιμοσταγή» στρατεύματα του Qaddafi στη συνέχεια όμως έγινε η αεροπορική συνιστώσα των μισθοφόρων στο έδαφος.
Μάλιστα όπως εξηγούν αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν χρειάζεται καν η εξασφάλιση ψηφίσματος του ΟΗΕ καθώς τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν θα επιχειρούν εντός του συριακού εναέριου χώρου ούτε και αμερικανικές δυνάμεις θα καταλάβουν συριακό έδαφος.
Τα σχέδια για την επιβολή της ΖΑΠ επιβεβαιώνονται και από την είδηση ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε την παραμονή στο έδαφός της Ιορδανίας των μαχητικών F-16 και των αντιαεροπορικών συστημάτων Partiot τα οποία έχουν αναπτυχθεί εκεί για την ανάγκες της άσκησης «Eager Lion» και μετά το τέλος της άσκησης αυτής.
Από την πλευρά της η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το καθεστώς του Assad πέρασε την «κόκκινη γραμμή» που είχαν θέσει αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων.
«Oι πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του καθεστώτος Assad είναι κατασκευασμένες από τις ΗΠΑ όπως τα ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Saddam Hussein» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας, Alexey K. Pushkov.
«Ο Obama παίρνει τον ίδιο δρόμο με τον Bush», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr