Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σεργκέι Λαβρόφ:Η εισβολή στη Συρία θα υπονομεύσει την γεωπολιτική σταθερότητα.

Η Συρία όσο ποτέ άλλοτε βρίσκεται κοντά σΚατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιά είναι η στρατηγική των ΗΠΑ: «Πώς σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε η εκστρατεία σας κατά της Συρίας να συντελέσει στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής αντί να τα πολλαπλασιάσει και να οδηγήσει την περιοχή σε πραγματική καταστροφή»; Σαν απάντηση ο Κέρι μόνο «κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να προσχωρήσουν στις προσπάθειες για την εξάλειψη των χημικών όπλων και την αποτροπή να βρεθούν σε λάθος χέρια».
το να γίνει στόχος της στρατιωτικής εισβολής από τις ΗΠΑ. Η απόφαση, απ’ ότι φαίνεται, έχει παρθεί. Η Δύση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την τακτική, αλλά δεν έχει οσοδήποτε σαφή ιδέα σχετικά με τη στρατηγική.

 Είναι ολοφάνερο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίληψη και κατανόηση για το μέλλον της Συρίας. Να ανατραπεί ο Μπασάρ Άσαντ, αλλά για τι θα συμβεί αργότερα η Ουάσιγκτον προτιμά να μη σκέφτεται. Διαφορετικά, ο Λευκός Οίκος θα έπρεπε να κάνει δυσάρεστες για αυτόν αναλογίες με τα γεγονότα, που είχαν θέση πριν από δέκα χρόνια, όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ με το πρόσχημα τη διάσωση του κόσμου από τα όπλα μαζικής καταστροφής, - είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά Πάβελ Ζολοταριόφ.
 - Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο μακριά είναι έτοιμος να προχωρήσει ο Ομπάμα. Οι ΗΠΑ στις διεθνείς τους δραστηριότητες καθοδηγούνται, κατά κανόνα, από τα εθνικά τους συμφέροντα, αγνωόντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο όνομα των συμφερόντων τους είναι πρόθυμες να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά γεγονότα.
 Το 2003 το Ιράκ είχε κατακτηθεί και ο Σαντάμ είχε εκτελεστεί δι' απαγχονισμού. Ωστόσο, δεν είχαν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα του. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Ιράκ, αφήνοντας εκεί κοινωνικό και πολιτικό χάος και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν δαπανηθεί για την αναδόμηση της ανατολικής αυτοκρατορίας σύμφωνα με το δυτικό μοντέλο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Συρίας θα έχει πολύ περισσότερες δυσάρεστές επιπτώσεις. Να, τι είπε σχετικά ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Κονοβάλοφ:
 - Μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ενότητα. Υπάρχει μια αίσθηση ότι με την επέμβασή τους οι ΗΠΑ θα φέρουν στην εξουσία στη Συρία, ριζοσπάστες ισλαμιστές. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται ούτε στα αμερικανικά, ούτε και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
 Στους Αμερικανούς, όπως και στην περίπτωση του Ιράκ, δεν θα είναι εύκολο να τελειώσουν τον πόλεμο, όπως και να τον εξαπολύσουν. Οι δυτικές εφημερίδες γράφουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκτόξευση πυραύλων Κρουζ (Tomahawk) από τα καταδρομικά στη Μεσόγειο θάλασσα. Ωστόσο, όπως δείχνουν όλα, ο πόλεμος του εδάφους δεν θα μπορεί να αποφευχθεί. Θα χρειαστεί, πρώτον, να αποφευχθεί η ολοκληρωτική σφαγή στο πολύ αποδυναμωμένο κράτος και δεύτερον, - να μην επιτραπεί στους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα να καταλάβουν οποιαδήποτε όπλα.
 Από την άλλη πλευρά όμως, ο Ομπάμα μάλλον δεν ξέχασε τα λόγια του πρώην Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος είχε πει κάποτε ότι «οποιοσδήποτε μελλοντικός υπουργός Άμυνας, που θα συμβουλεύσει στον Πρόεδρο να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ασία ή την Αφρική, θα πρέπει να σταλεί σε ψυχίατρο». Σε σχέση με αυτό ο Αλεξάντρ Κονοβάλοφ είπε:
 - Ο Ομπάμα το 2012 είπε ότι η Αμερική δεν θα εμπλέκεται σε δαπανηρές συγκρούσεις. Συνεπώς, στη Συρία μπορεί να γίνει λόγος για σημειακά χτυπήματα με πυραύλους Κρουζ.
 Έτσι και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης για τις συνέπειες οποιωνδήποτε βιαστικών δράσεων, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής είναι αδύνατο να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_08_27/237620095/