Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ισραηλινές πιέσεις στην Αθήνα για πλοίο από το Λαύριο με προορισμό τη Γάζα

Αναχώρησε από το λιμάνι του Λαυρίου πλοίο που περιέχει ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία στέλνει λιβυκή οργάνωση επικεφαλής της οποίας είναι ο γιος του Μ.Καντάφι, με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Παρά τις πιέσεις του Ισραήλ σε Ελλάδα και Μολδαβία, οι διοργανωτές επιμένουν ότι το πλοίο «Αμάλθεια» κατευθύνεται στη Γάζα. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ωστόσο, το πλοίο κατευθύνεται σε λιμάνι της Αιγύπτου.
Το πλοίο -υπό μολδαβική σημαία- αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου από το Λαύριο και το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου 70 με 80 ώρες.
Αρχικός προορισμός ήταν η Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ.
Ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν μίλησε αρκετές φορές μέσα στις προηγούμενες ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Μολδαβίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κατέληξαν σε συμφωνία για το πως θα διαχειριστούν το θέμα του πλοίου από τη Λιβύη».

«Το υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι μετά από αυτές τις συζητήσεις, το πλοίο δεν θα φτάσει στη Γάζα» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι είχε επαφές με το Ισραήλ για το θέμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γ.Δελαβέκουρα, η Λιβύη επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση και την ενημέρωσε ότι το πλοίο θα κατευθυνθεί τελικά στο λιμάνι ελ-Αρίς στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, καθώς και η φιλανθρωπική ένωση Καντάφι επιμένουν ότι το πλοίο θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Λωρίδα της Γάζας και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο.

Ο Γιούσεφ Σαουάνι, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής ένωσης Καντάφι δήλωσε ότι ελπίζει οι ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν τον κατάπλου του πλοίο στη Γάζα ωστόσο εξέφρασε φόβους ότι μάλλον το πλοίο θα αλλάξει πορεία για το λιμάνι Ελ Αρις της Αιγύπτου στη χερσόνησο του Σινά.

Το φορτίο περιλαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα. Η ανθρωπιστική βοήθεια που αποτελείται από 2.000 τόνους τρόφιμα (αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι, τοματοπολτό, λάδι κλπ) και φάρμακα, αποστέλλεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης, πρόεδρος και ιδρυτής του οποίου είναι ο Σάιφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Μοαμάρ Καντάφι, και έχει αποδέκτη την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης.

Η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκαμπριέλα Σάλεβ ζήτησε την Παρασκευή από το διεθνή οργανισμό να κλιμακώσει τις προσπάθειες του για να μην αποπλεύσει το πλοίο.

Στο πλοίο επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους από τη Λιβύη, ένας Νιγηριανός και ένας Σύρος καθώς και 12μελές πλήρωμα που αποτελείται από Αϊτινούς, Ινδούς, Σύρους και ο κουβανικής καταγωγής πλοίαρχος του πλοίου.