Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η Ρωσική Κυβέρνηση χρηματοδοτεί την αναστήλωση του Παλαιομονάστηρου

Την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010, στο Δημαρχείο της Μόσχας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Μόσχας κ. Γιούρι Λουσκώφ και Αντιπροσωπείας του Αγίου Όρους, με επικεφαλής τον τέως Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών Διονυσιάτη. Να αναφερθεί, ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Διεθνών και Εξωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Μόσχας, κ. Μουράτοβ. Η αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους έφθασε στην Ρωσία μετά από πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου ώστε να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 300 χρόνων του Τσάρσκογιε Σέλο, καθώς και στα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στις 27 Ιουνίου 2010. Όπως είχε γράψει η «Romfea.gr» σε προηγούμενο δημοσίευμα, οι Αγιορείτες συνόδευσαν στην Ρωσία μια εικόνα πιστό αντίγραφο της Παναγίας της Προδρομίτισσας, η οποία βρίσκεται στην Ρουμανική Σκήτη του Αγίου Προδρόμου, και τοποθετήθηκε παρουσία του Προέδρου Μεντβέντεφ στο ναό της Αγ. Αικατερίνης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δήμαρχος Λουσκώφ ενημέρωσε τους Αγιορείτες, ότι η Κυβέρνηση της Μόσχας (Δημοτικές αρχές) αποφάσισε στη συμβολή της αναστήλωσης της Σκήτης Ρουσικό (Παλαιομονάστηρο) η δεύτερη έδρα της Μονής Παντελεήμονος, η οποία φημίζεται, ότι εκεί έλαβε τη μοναχική του κουρά ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Άγιος Σάββας.

Η αρχαία αυτή ρωσική Μονή, η οποία το 12ο αιώνα μεταφέρθηκε πιο κοντά στην θάλασσα, όπου ευρίσκεται και σήμερα χρειάζεται σοβαρά έργα αναστήλωσης. Η Σκήτη σήμερα είναι σε άθλια κατάσταση, παρόλο που εκεί ασκήτεψε ο Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης. Επίσης, να αναφερθεί, ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας επιβεβαίωσε τους μοναχούς, ότι «ως καλός οικονομικός διαχειριστής, θα ολοκληρώσει σύντομα όλα τα απαραίτητα έργα για την αναστήλωση της μονής και της αποκατάστασης της γύρω περιοχής».

Τέλος, με εντολή του Δημάρχου της Μόσχας η αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης της Μόσχας θα αναχωρήσει αεροπορικώς για το Άγιος Όρος για να προβεί σε απαραίτητες συνεννοήσεις με την Ιερά Κοινότητα, τους μοναχούς του Ρωσικού μοναστηριού, καθώς και με το ΚΕΔΑΚ (οργάνωση της Κυβέρνησης της Ελλάδας η οποία ασχολείται με την αναστήλωση του Αγίου Όρους).

Σημείωση: Να αναφερθεί, ότι η εν λόγω σκήτη η οποία είναι μέσα στο δάσος είναι ερειπωμένη και σε άθλια κατάσταση. Επίσης, ο ναός λειτουργεί σπάνια, παρόλο που είναι ένα κόσμημα και με τέμπλο επιχρυσωμένο.

agioritikesmnimes.pblogs.gr