Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Εμμονή Μιλοσόσκι για “Μακεδονική Προεδρία” στο Συμβούλιο Ευρώπης

Σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο υπεξ της πΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι δήλωσε στον ρ/σ Deutsche Welle ότι ο τίτλος «’Μακεδονική’ Προεδρία 2010», που, όπως τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι, χρησιμοποιήθηκε στο σύνολο της αλληλογραφίας των Αρχών της πΓΔΜ κατά την προετοιμασία ανάληψης της Προεδρίας, είναι ο καταλληλότερος για την επερχόμενη Προεδρία του ΣτΕ από την πΓΔΜ καθώς «παρέχει την ελάχιστη δυνατή προστασία στην εθνική μας αξιοπρέπεια ως προεδρεύουσας χώρας, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές του ΣτΕ ενώ ταιριάζει και με το πνεύμα του εν λόγω οργανισμού ο οποίος προτάσσει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας και δημοκρατίας».

Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ τόνισε επίσης ότι ο προσδιορισμός «μακεδονικός, η» χρησιμοποιείται από όλους τους οργανισμούς του ΣτΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να κατονομαστούν η «μακεδονική» γλώσσα και ο πολιτισμός, ο «μακεδονικός» λαός ή και οι «μακεδονικές» μειονότητες. Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μπορεί να παραβιάσει τις αρχές και τις αξίες των οποίων υπεραμύνεται.

Ο κ. Μιλόσοσκι, αναφέρει το ΜΙΑ, συναντήθηκε εχθές στο Στρασβούργο με κορυφαίους αξιωματούχους του ΣτΕ. Απαντώντας σε φόβους που εκφράζονται από το Στρασβούργο, ότι η περί την ονομασία διένεξη θα μπορούσε να επισκιάσει την προεδρία της πΓΔΜ εάν αρχίσουν να σημειώνονται περιστατικά αντιπαράθεσης με εκπροσώπους της Ελλάδας στις συναντήσεις, ο κ. Μιλόσοσκι υπογράμμισε: «Ευθύς εξ αρχής εξηγήσαμε στους Έλληνες γείτονές μας και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι το επιβεβλημένο από την Ελλάδα διμερές, πολιτικό ζήτημα του ονόματος έχει το δικό του πλαίσιο – το πλαίσιο του ΟΗΕ όπου πραγματοποιούνται διμερείς συζητήσεις. Ούτε εμείς, ούτε η Ελλάδα, ελπίζω, σκοπεύει να επιβαρύνει το Συμβούλιο της Ευρώπης με ζητήματα μη συναφή προς την ουσία και το αντικείμενο του εν λόγω οργανισμού».

Στο τηλεγράφημα του ΜΙΑ αναφέρεται επίσης ότι για την επικύρωση ή απόρριψη του «λογότυπου» της εκάστοτε Προεδρίας του ΣτΕ δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία ή ψηφοφορία. Το λογότυπο και ο τίτλος της ανάληψης της Προεδρίας από την πΓΔΜ θα γνωστοποιηθούν επισήμως σε δέκα ημέρες. Τέλος, το γεγονός ότι η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΣτΕ δεν έχει λάβει πρωτοβουλία αμφισβήτησης της Προεδρίας υπό την πΓΔΜ αυξάνει τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί τελικά ο τίτλος «’Μακεδονική’ Προεδρία 2010», καταλήγει το τηλεγράφημα του ΜΙΑ.

Ερωτήματα
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, πράγμα που επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει σχετική Ελληνική διάψευση, τότε γενώνται ερωτηματικά, σχετικά με τη συμπεριφορά του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα του Δημήτρη Δρούτσα, που δεν φαίνεται να παρεμβαίνει ακόμη κι αν τα Σκόπια φροντίζουν να φορτίζουντο κλίμα. Από την πλευρά της Αθήνας σχεδόν 48 ώρες μετά τη δήλωση του σκοπιανού υπεξ, φαίνεται να μην υπάρχει λόγος αντίδρασεις, θέτοντας το όλο ζήτημα σε δευτερεύον επίπεδο. Όπως μάλιστα αναφέρει το τηλεγράφημα του ΜΙΑ αντίδραση δεν έχει υπάρξει ούτε από την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπέια του Στ.Ε, πράγμα που υποδηλώνει είτε σοβαρές παρεμβάσεις από την πλευρά του ΥΠΕξ, είτε πλήρη αδιαφορία από την πλευρά των Ελλήνων Κοινοβουλευτικών!

e-dragoumanos.gr