Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ


Κύπρος - Τριάντα πέντε χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή του 1974, με όλα τα δεινά που ακολούθησαν, την κατοχή του 37% τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους χιλιάδες νεκρούς, τους αγνοούμενους αδελφούς μας που τα ίχνη τους χάθηκαν μέσα στη δίνη και τη λαίλαπα του πολέμου, τον πόνο των 200.000 προσφύγων και την αγωνία των εγκλωβισμένων της Καρπασίας.
Με αφορμή την μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας, οργανώθηκαν χθες και σήμερα, σε ολόκληρη την Κύπρο, εκδηλώσεις μνήμης με μνημόσυνα για τους πεσόντες, δεήσεις και παρακλήσεις για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων.
Της παράκλησης και του μνημοσύνου που εψάλλει το πρωί στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκωσία προέστει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και παρίστατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, οι άλλες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της νήσου, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
«Η σημερινή αποφράδα μέρα, στέλλει πολλά μηνύματα», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος σε δηλώσεις του και κάλεσε το λαό «να δει την τραγωδία και να παραμείνει προσγειωμένος και ενωμένος στο στόχο της απελευθέρωσης.Ο εχθρός μας έχει επιβάλει μακροχρόνιο αγώνα, τον οποίον αγόγγυστα πρέπει να δεχθούμε», πρόσθεσε. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ακόμη ότι «η ημέρα της απελευθέρωσης είτε το θέλουν οι ισχυροί της γης, είτε όχι, θα έλθει. Από εμάς εξαρτάται και από κανένα άλλο, από την αντοχή την δική μας».