H κ.Άννα Ζαΐρη Πρόεδρος Ελλήνων Εισαγγελέων και Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά covid19
Μην ξεχνάμε ότι το υποχρεωτικό είναι κάτι που πρέπει να σχετίζεται πάντα με το κατά πόσο μπορεί ο άλλος. Η Υποχρεωτικότητα σε έναν τέτοιο τομέα είναι περίπου αδύνατη γιατί κανείς οργανισμός δεν είναι ίδιος με τον άλλον, άλλον κίνδυνο διατρέχει ο α΄ κι άλλον ο β΄ κι απ΄ότι παρακολουθώ από τους Συνταγματολόγους όλοι είναι αρνητικοί.
-Σε όποια θέση κι αν υπηρετεί αυτός ο άνθρωπος;;
-Ακόμη κι αν είναι υγειονομικός;
–Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του και δεν μπορείτε να τον υποχρεώσετε είναι μια λύση αυτή λιγάκι απολυταρχική κατά έναν τρόπο ( δηλ. Μεσαίωνας τότε υπήρχαν απολυταρχικά καθεστώτα). Οπωσδήποτε η ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου είναι πάνω από το ατομικό συμφέρον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία αλλά κι επειδή ακριβώς υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες που δεν μπορεί κανείς να τις αποκλείσει δεν μπορείς να πεις ότι θα υποχρεώσω τον άλλον. Μπορεί να έχει βαριές καρδιοπάθειες μπορεί να έχει πολύ σοβαρά πράγματα γιατί κάποιες ομάδες είναι πολύ εκτεθειμένες, καταλαβαίνετε;;;
-για την μετακίνηση υπαλλήλου που θ΄αρνηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
-Αυτό μπορεί να γίνει πάντα με τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου διότι και πάλι αν τον μετακινήσεις βιαίως και χωρίς τη θέλησή του και πάλι εκεί είναι μια εκβίαση ένας τρόπος εκβιασμού.
-Άρα είναι αντισυνταγματική η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ;;
–Έτσι μοιάζουν να λένε οι Συνταγματολόγοι έτσι φαίνεται, δεν μπορώ να σας το πω γιατί αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μου. Θα το πουν οι αρμόδιοι όταν τεθεί το θέμα.Ωστόσο ας δούμε και μια άλλη παράμετρος υπάρχει και το ζήτημα της ηθικής αντιμετώπισης δηλ. όταν έχεις αυτή την άρνηση κι αυτή η άρνησή σου δεν συνάδει με το επάγγελμα που κάνεις με το λειτούργημα που κάνεις και με τη συνολική αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας σου ενδεχομένως πρέπει να το δούμε σε μια άλλη βάση κατά πόσο είσαι κατάλληλος ν΄αντιληφθείς το πρόβλημα αλλά σίγουρα ούτε μπορείς ν΄απολύσεις τον άλλον ούτε να τον υποχρεώνεις για κάτι που δεν υποχρεωμένος ή που αδυνατεί να το το κάνει. Θα πρέπει όμως να του προσφερθεί μια άλλη δυνατότητα επαγγελματική..
dimpenews.com