Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Λαβρόφ για Λευκορωσία: Η Δύση θέλει να την ξαναφτιάξει σύμφωνα με το δικό της σχέδιο



Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται στη Λευκορωσία για πάνω από δύο εβδομάδες, με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν το θυμό τους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου,
\τα οποία πιστεύουν ότι έχουν αλλοιωθεί υπέρ του Λουκασένκο.
Η Δύση επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τη Λευκορωσία σύμφωνα με το δικό της σχέδιο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε φόρουμ νέων στη Μόσχα την Κυριακή. 

Λουκασένκο: Οι ΗΠΑ, ο «εγκέφαλος» πίσω από την κρίση στη Λευκορωσία, έχουν βοήθεια από την Ευρώπη
«Η αδυναμία των δυτικών μας εταίρων να συμμετάσχουν σε διάλογο είναι ένα μάλλον σοβαρό γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη και όχι μόνο εμείς. Και τώρα, όταν προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη Λευκορωσία σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο και να προσφέρουν τη διαμεσολάβηση τους… Φυσικά, δεν θα είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόφαση που θα λάβει η ηγεσία της Λευκορωσίας αναφορικά με τον διάλογο με τον λαό της, αλλά όταν η Δύση λέει ότι μόνο η διαμεσολάβηση με τη συμμετοχή των Δυτικών χωρών θα είναι αποτελεσματική, όλοι θυμούνται τι έγινε στην Ουκρανία, όπου η Δυτική η διαμεσολάβηση μετατράπηκε σε πλήρη αδυναμία των εταίρων μας να διαπραγματευτούν» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία θεωρεί πολλά υποσχόμενη την πρόταση του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για διάλογο με την αντιπολίτευση για συνταγματική μεταρρύθμιση, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Ο Πρόεδρος Λουκασένκο έχει επαναλάβει επανειλημμένα κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τους εργάτες ότι υποστηρίζει τον διάλογο, συμπεριλαμβανομένης της πιο σημαντικής πρότασης - ενός διαλόγου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αυτός είναι ένας πολύ ελπιδοφόρος δρόμος», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο λαός της Λευκορωσίας θα βρει μόνος του την έξοδο από την κρίση, δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, εξωτερικές δυνάμεις επιδιώκουν να προκαλέσουν αιματοχυσία στη Λευκορωσία και τόνισε πως υπάρχουν Λευκορώσοι ακτιβιστές που υποκινούν αναταραχές από το εξωτερικό.

Παράλληλα, σημείωσε πως σε μια απόπειρα να αποσπάσουν την εξουσία από τον πρόεδρο, η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία προσπαθεί να μιμηθεί το σενάριο της Βενεζουέλας ενώ υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα τείνει να σταθεροποιηθεί.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία μετά από τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο Λουκασένκο επανεκλέγη για έκτη θητεία.

Σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση επιμένει ότι η Τιχανόφσκαγια ήταν η νικήτρια των εκλογών.