Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Η Wagner με το το ρωσικό συγκρότημα Pantsir-S1



Λιβύη: Αντιαεροπορική «ομπρέλα» στην Σύρτη από ρωσικά Pantsir (vid)
Ένα νέο βίντεο που διακινείται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας να μετακινείται στη Λιβύη προς την Σύρτη, την στρατηγική πόλη και λιμάνι.
Σύμφωνα με το βίντεο, το ρωσικό σύστημα Pantsir-S1 μπορεί να φανεί ότι μεταφέρεται κοντά στη Σύρτη, στην οποία οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) συγκεντρώνουν στρατεύματα για αρκετές εβδομάδες.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, το σύστημα Pantsir-S1 αναπτύσσεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ο οποίος επί του παρόντος υποστηρίζεται από διάφορες ξένες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Σύμφωνα με δημοσίευση του ρωσικού Avia.Pro, «Στα πλάνα του βίντεο που παρουσιάζονται, μπορείτε να δείτε το πέρασμα της στρατιωτικής πομπής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται το ρωσικό συγκρότημα Pantsir-S1″.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η συστοιχία πρόκειται να παρέχει κάλυψη στις θέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, οι κύριες δυνάμεις του οποίου βρίσκονται στη Σύρτη και ότι -σύμφωνα με τις πηγές- αυτή την ώρα η Σύρτη βρίσκεται υπό την προστασία τουλάχιστον 8 συστοιχιών Pantsir -S».
Σημειώνεται ότι Εθνικός Στρατός στη Λιβύη διαθέτει αρκετά ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένης μιας πληθώρας Pantsir-S1, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη.
Τις πληροφορίες για την άφιξη της συστοιχίας Pantsir-S1 επιβεβαιώνει και η ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Savunmasanayist, προσθέτοντας ακόμη δύο ισχυρισμούς: Ο πρώτος ότι η συστοιχία που μεταφέρεται στη Σύρτη ανήκει σε μισθοφόρους που συνδέονται με τη ρωσική εταιρεία Wagner και ο δεύτερος ότι το συγκεκριμένο Pantsir δεν είναι μια έκδοση εξαγωγής. Με άλλα λόγια, τα συστήματα Pantsir της εταιρείας Wagner έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα συστήματα Pantsir που χρησιμοποιούνται στον ρωσικό στρατό και όχι με αυτά που πωλούνται σε άλλες χώρες.
Η ίδια ιστοσελίδα υποστηρίζει ακόμη πως η Αίγυπτος εγκατέστησε πρόσφατα το S-300 Long Range Air Defense Missile System (HSFS) στην Σύρτη και πως αυτό είναι που εμφανίζεται στην «αινιγματική» φωτογραφία που έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλά…