Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται γρήγορα από τον Καναδά προς τη Σιβηρία κι όμως οι γεωλόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν προς το παρόν την ξαφνική επιτάχυνση της διαδικασίας.
Στην εσπευσμένη αναθεώρηση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου αναμένεται να προχωρήσουν επιστήμονες στις 15 Ιανουαρίου. Το μοντέλο περιγράφει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και στο οποίο βασίζεται όλη η σύγχρονη πλοήγηση, από τα συστήματα των πλοίων ως το Google Maps στα κινητά τηλέφωνα.
Η πιο πρόσφατη εκδοχή του μοντέλου υιοθετήθηκε το 2015 και θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει το 2020. Ωστόσο, ο μαγνητικός πόλος του Βορρά αλλάζει τόσο γρήγορα που οι ερευνητές υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση, όπως ανέφερε το «Nature».
«Το σφάλμα αυξάνεται διαρκώς», δηλώνει ο Arnaud Chulliat, ειδικός στη γεωμαγνητική, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.
Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης απομακρύνεται συνεχώς από τον Καναδά και κινείται ανατολικότερα προς τη Σιβηρία. Το 1900 βρισκόταν κάπου στην ξηρά του ανατολικού Καναδά. Σήμερα, όμως, βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, αρκετά χιλιόμετρα βόρεια του γεωγραφικού βορείου πόλου, καθώς οι δύο πόλοι δεν ταυτίζονται.
«Το γεγονός ότι ο πόλος μετακινείται γρήγορα καθιστά την περιοχή πιο επιρρεπή σε μεγάλα λάθη», επισημαίνει ο Chulliat.
Η αιτία της μετατόπισης αυτής είναι οι μετακινήσεις του λιωμένου σιδήρου στον καυτό πυρήνα της. Ωστόσο, προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί έχει επιταχυνθεί τόσο δραματικά η κίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου.