Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Σκόπια: Βρέθηκαν οι 80 πρόθυμοι βουλευτές - Συμφωνία Ζάεφ με Αλβανούς

 
 
O Ζόραν Ζάεφ κατέληξε σε συμβιβαστική λύση με τον επικεφαλής του αλβανόφωνου BESA – Βρέθηκαν οι 80 βουλευτές που θα στηρίξουν τη συνταγματική τροποποίηση

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον επικεφαλής του αλβανόφωνου κόμματος Besa, Μπιλιάλ Κασάμι, που διαθέτει δύο βουλευτές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την τελική έγκριση της συνταγματικής τροποποίησης και του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος.

Η συνάντηση Ζάεφ – Κασάμι έγινε σήμερα και οι δυο τους κατέληξαν σε λύση σε ζητήματα που αφορούν στη διατύπωση της υπηκοότητας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι απαιτήσεις του κόμματος Besa θα ενσωματωθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, στο οποίο η ιθαγένειά τους θα είναι διαφορετική και όχι «Μακεδονική». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα υπάρχει στο Σύνταγμα της χώρας.

Όπως έχει διευκρινίσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, «αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Η συμφωνία οδηγεί στην εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 80 βουλευτών, για να περάσουν οι συνταγματικές τροπολογίες.
«Το BESA είναι ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών»
Ο πρόεδρος του Besa, Μπιλιάλ Κασάμι τόνισε σε δηλώσεις του ότι το κόμμα του «παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές από την κυβέρνηση, θεωρείται θέμα χρόνου να ξεκινήσει η τελική ψηφοφορία στην Βουλή, με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το VMRO-DPMNE για προδοσία της χώρας
Σε συνέντευξη που παρέθεσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, στο Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των απαιτούμενων ψήφων και η κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία ότι οι συνταγματικές αλλαγές θα περάσουν.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι αποφεύγοντας τη διαδικασία και απέχοντας από τη συζήτηση, ουσιαστικά αποτελεί προδοσία για τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα.