Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θεωρεί ότι απόλυτα ασφαλείς χώρες δεν υπάρχουν
11 ερωτήσεις στην Μαίρη Μπόση
Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι επέλεξαν ως στόχους το Παρίσι και τις Βρυξέλλες οι τζιχαντιστές; «Οι επιλογές των πόλεων αυτών έγιναν µε βάση το διακηρυγµένο σκεπτικό των τζιχαντιστών λόγω του ιστορικού συµβολισµού τους. Στόχος, σύµφωνα µε τα βίντεο ανάληψης των ευθυνών, είναι "η ταπείνωση των σταυροφόρων της Ευρώπης"».
Υπήρξε ολιγωρία των Βέλγων ως προς την πρόληψη των χτυπημάτων; «Ο πυρήνας των τροµοκρατών ήταν εγκατεστηµένος σε µια ακτίνα δύο-τριών τετραγωνικών χιλιοµέτρων, έχοντας τη δυνατότητα µετακίνησης εντός και εκτός συνόρων. Σύµφωνα µε τα βελγικά ΜΜΕ, υπήρχαν ονόµατα σε λίστες υπόπτων, καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις. Η Σένγκεν υποτίθεται ότι διέθετε σύστηµα δεδοµένων. Τα γεγονότα απέδειξαν ότι το σύστηµα συνεργασίας πάσχει».
Ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουεϊνράιτ δήλωσε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 5.000 επίδοξοι τρομοκράτες... «Σύµφωνα µε πολλές πηγές, τα πραγµατικά στοιχεία ξεπερνούν κατά πολύ αυτόν τον αριθµό.
Αν γνωρίζει έστω και αυτόν τον αριθµό, οφείλει να κινητοποιήσει τις εθνικές υπηρεσίες και να λειτουργήσουν όλοι µαζί. Αξίζει την προσοχή µας η δήλωσή του λίγο πριν από το χτύπηµα στο Βέλγιο. "Απειλή δεν είναι µόνο το ISIS αλλά και άλλες τροµοκρατικές οργανώσεις. Οι επιθέσεις αυτές δεν θα πραγµατοποιηθούν κατ' ανάγκη από οµάδες ενόπλων (...) αλλά και από µοναχικούς λύκους"».
Τι σηματοδοτούν αυτά τα χτυπήματα για τους πρόσφυγες που παραμένουν εδώ; «Οι εταίροι θα αρνούνται την αποδοχή τους στις χώρες τους επικαλούµενοι ζητήµατα ασφάλειας και η Ελλάδα θα κινδυνεύει διαρκώς να γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης απελπισµένων ανθρώπων, επιδεκτικών στη χειραγώγηση».
Είναι πιθανό ένα χτύπημα στη χώρα μας; «Ασφαλείς χώρες δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν είναι πρώην αποικιοκρατική δύναµη και διατήρησε αποστάσεις από στρατιωτικές επεµβάσεις. Οµως αυτό δεν έχει πλέον τόση σηµασία».
Γιατί; «Καθώς οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων και µεταναστών, η οργή θα λειτουργήσει αντίστοιχα και σε αυτούς. Πρέπει να το προλάβουµε, έστω και αν πρόκειται για εξεγερσιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Παρ' όλα αυτά, όταν αποφασίσει κάποιος να θυσιαστεί, η πρόληψη είναι σχεδόν αδύνατη».
Υπάρχει τρόπος να σταματήσεις έναν βομβιστή αυτοκτονίας; «Αν ένας άνθρωπος αποφασίσει να το κάνει, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει εύκολα γνώµη. Οπως δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν µέτρα ασφαλείας κατά ενός τέτοιου αποφασισµένου ανθρώπου. Το ζητούµενο είναι η πρόληψη της διαµόρφωσης αυτής της αντίληψης».
Μέτρα πρόληψης απέναντι στο ριζοσπαστικό Ισλάμ υπάρχουν; «Οι δυτικές δυνάµεις οφείλουν να ανατρέψουν όλες τις πολιτικές περιθωριοποίησης των µεταναστών, αλλά και να ανατρέψουν τις πολιτικές διάλυσης των κρατών προέλευσής τους. Η αποποίηση του imperium συνιστά ουτοπία...».
Το φαινόμενο της τρομοκρατίας γεννιέται στην Ευρώπη ή στη Μέση Ανατολή; «Ο κοινωνικός αποκλεισµός και η γκετοποίηση παίζουν τον ρόλο τους. Οι εξεγέρσεις στα προάστια του Παρισιού ήταν προµηνύµατα. Η ουσία, όµως, βρίσκεται στα προβλήµατα από τις παρεµβάσεις της Δύσης στη Βόρεια Αφρική και στην Υποσαχάρια Αφρική, πολλές από τις οποίες βρίσκονται εκτός ενδιαφέροντος των ΜΜΕ».
Θα υπάρξει μεγαλύτερη εκχώρηση δικαιωμάτων των πολιτών; «Ορόσηµο υπήρξε η 11η Σεπτεµβρίου. Η αντιτροµοκρατική νοµοθεσία έκτοτε επιτρέπει κατασταλτικές εξουσίες που θεωρούνταν αδιανόητες.
Το ζητούµενο δεν είναι η συρρίκνωση των δικαιωµάτων των πολιτών, αλλά η παραδοχή της προέλευσης του προβλήµατος».
Το ζητούµενο δεν είναι η συρρίκνωση των δικαιωµάτων των πολιτών, αλλά η παραδοχή της προέλευσης του προβλήµατος».
Τελικά η Ευρώπη πώς θα αντιδράσει; «Μια άποψη αναφέρει ότι η Ευρώπη θα ενωθεί µπροστά στην απειλή, αλλά ο φόβος και η άρνηση ουσιαστικής ανάλυσης των γεγονότων δεν ενώνει. Η Ευρώπη πολιτικά εθελοτυφλεί. Οι επιπτώσεις, όµως, θα είναι πολιτικές».
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Απριλίου 2016
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Απριλίου 2016