Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Θεατές μπροστά στον διοργανωτή του Νεο-Οθωμανισμού

Νταβούτογλου: Τι γυρεύει στην Αθήνα η «αλεπού» της Αγκυρας!
Στη σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας για το Κυπριακό και των συνεχών προκλήσεων για τη Θράκη, με τελευταία τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου φτάνει σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.
Πρόθεσή του είναι να τονίσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καθώς και στον Ευάγγελο Βενιζέλο τη βούληση της χώρας του για άμεση λήψη αποφάσεων με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού, ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του «χρονοδιαγράμματος Μαρτίου» που προβλέπει οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
 Η ελληνική πλευρά επιμένει στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η δυσφορία πάντως του Μεγάρου Μαξίμου από τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων είναι έντονη.
 Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται ότι έχει ζητήσει από τους υπουργούς να μην παραστούν στη σημερινή δεξίωση της τουρκικής πρεσβείας προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης στη «Hürriyet Daily News», «οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή», χαρακτηρίζοντας «μικρό πρόβλημα» την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Χθες ο κ. Νταβούτογλου βρέθηκε στην Αρμενία για την 29η Σύνοδο των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, όπου πάντως δεν έτυχε και της θερμότερης υποδοχής, καθώς εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των προγόνων τους. Εξέλιξη που εκνεύρισε τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος αναχώρησε από τη χώρα αμέσως μετά την ομιλία του. Αντίθετα, ιδιαίτερα ζεστή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Αρμένιοι στον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλο, ο οποίος μάλιστα πριν από χρόνια, ως ευρωβουλευτής, είχε πρωτοστατήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.