Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

«Μας παρακολουθούν όπου κι αν πάμε»

Προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους που συνεπάγεται η απώλεια των προσωπικών δεδομένων του κάθε ανθρώπου, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε πληροφορίες για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών.
Σε ένα δίλεπτο βίντεο που γυρίστηκε στη Μόσχα, όπου ο Σνόουντεν έχει βρει προσωρινά άσυλο, αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις παρακολουθήσεις σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τεράστια τεχνολογική πρόοδο.
"Έχουμε αισθητήρες στις τσέπες μας που μας παρακολουθούν όπου κι αν πάμε. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τα προσωπικά δεδομένα του κάθε ανθρώπου", είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4.
"Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα μεγαλώσει χωρίς την ιδέα της ιδιωτικότητας. Δεν θα μάθουν ποτέ τι σημαίνει να έχει κανείς μια ιδιωτική στιγμή, μια μη καταγεγραμμένη σκέψη που δεν θα έχει περάσει από ανάλυση. Κι αυτό αποτελεί πρόβλημα γιατί η ιδιωτικότητα μετράει, είναι αυτό που μας επιτρέπει να καθορίζουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε", πρόσθεσε.
Το "Εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα" μεταδίδεται κάθε χρόνο από το 1993, μιμούμενο τη δομή του ετήσιου διαγγέλματος της βασίλισσας Ελισάβετ προς το έθνος. Στο παρελθόν τέτοια μηνύματα είχαν στείλει ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και οι ήρωες της σειράς κινουμένων σχεδίων "Σίμπσονς".
Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι πέτυχε όσα επιδίωκε. "Για μένα, όσον αφορά την προσωπική μου ικανοποίηση, αποστολή εξετελέσθη", είπε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr