Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Διαμάχη των συμμάχων (Η.Π.Α-Τουρκία) στην σκιά των νικητών Πούτιν –Άσαντ.

Βλ. Πούτιν: Αιχμηρός για Συρία και… χιούμορ με νόημα.
Απολαυστικός… διπλωματικά ήταν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας όπου αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα επικαιρότητας.
Ξεκινώντας από το ζήτημα της παράδοσης των S-300 που απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε έξυπνα να εννοηθεί, ότι το αντιαεροπορικό σύστημα, «από τα καλύτερα στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν έχει παραδοθεί στη Συρία.
Τα λόγια που χρησιμοποίησε για να το πει είναι, «είναι σοβαρό οπλικό σύστημα… δεν θέλουμε να διαταράξουμε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή… υπογράψαμε το συμβόλαιο εδώ και μερικά χρόνια… δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη».
Πολύ ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στη βρετανικής εμπνεύσεως διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την πώληση όπλων σε «μη κρατικούς δρώντες». Ο Πούτιν εμμέσως εξάρτησε την εφαρμογή της συνθήκης από τη συμμόρφωση όλων: «Υποθέτουμε ότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ θα συμμετάσχουν, ή τουλάχιστον, από σήμερα να ακολουθούν τους κανόνες και τις αρχές, όπως πρότειναν οι Βρετανοί συνάδελφοί μας»!
Με απλά λόγια, «σταματήστε να πουλάτε όπλα στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία για να μας δείξετε ότι συμμορφώνεστε». Φυσικά, προσθέτουμε εμείς, στην κατηγορία εμπίπτει και η Χεζμπολάχ, ωστόσο, το πιθανότερο είναι η συνθήκη αυτή να μείνει γράμμα κενό, αφού οι «μη κρατικοί δρώντες» έχουν συνήθως κράτη-σπόνσορες που δεν θα υπογράψουν και τα όπλα θα τα αποκτούν μέσω αυτών των… κρατικών δρώντων συμμάχων τους.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε όμως και το «καρφί» του για τη σύνοδο που ετοιμάζουν ΗΠΑ και Ρωσία για τη διευθέτηση του προβλήματος με τον εμφύλιο στη Συρία. Εμείς κάναμε αυτό που είχαμε συμφωνήσει με τους Αμερικανούς, είπε ο Πούτιν, λέγοντας ότι έπεισε τη συριακή ηγεσία να συμμετάσχει και πρόσθεσε με σκωπτικό ύφος: «Δεν θα λείψουν κιόλας κάποιοι αντάρτες όπως ο οπλαρχηγός που φάνηκε σε βίντεο να… κάνει συμπόσιο στο σώμα Σύρου στρατιώτη»…
defence-point.gr